Pange tomat minutiks keevasse vette ja siis koorige. Lõigake sektoriteks (4-6-ks). Pange purki kiht tomateid ja selle peale soola, pipart, tilli (kellele meeldib selleri maitse, siis ka seda üks leheke) ja natuke suhkrut (muidu võib tunduda hapu). Korrake seda kuni purgi täitumiseni. Jätke ööseks seisma ja hommikul 45 minutit. Sulgege kuumalt.

Kui öösel on purgi sisu allapoole vajunud, täitke see ääreni varupurgist.

Sinepikurgid

2 kg kurki
2-3 sibulat
1 küüslaugupea
3 tilliõisikut
2 sl soola
2 sl suhkrut
3 sl äädikat
1,5 tl Põltsamaa sinepit

Koorige kurgid ja lõikuge ratasteks. Segage maitseainetega. Laske seista üks ööpäev, aeg-ajalt segades. Pange purki, kaanetage ja pange külmkappi. Ärge kuumutage!

Väga hea salat liha kõrvale ja kui peres on meesterahvaid, siis parim suupiste valge viina juurde. Seisab julgelt uue aastani!

  

Tomati-sibulahoidis

1 liiter
1 kg tomateid
0,5 kg sibulaid
0,25 kg suviõunu
4 tl soola
4 tl suhkrut
1 tl viie pipra segu
¼ tl jahvatatud nelki
¼ tl jahvatatud kaneeli
¼ tl jahvatatud muskaati

Hakkige tomatid, õunad ja sibulad. Segage kõik ained omavahel ja kuumutage keemiseni. Vähendage kuumust ja hautage kaane all 20 minutit. Valage kuumalt pastöriseeritud purkidesse ja sulgege õhukindlalt. Head isu!