Selle suve moos on tikri-piparmündikeedis
Moosiretseptide konkursile saabunud 80 retsepti hulgast hindas žürii parimaks tikri-piparmündikeedise, mille autor on Elle Kull Tartumaalt Tähtvere vallast. "Hea, et on kasutatud maitsetaime," märkis žürii liige, toitumisspetsialist Aive Luigela.
Samalt autorilt märkis žürii ära vale-aprikoosimoosi.
Kõige eksootilisema keedise tiitli pälvis piparkoogimoos, mille saatis Merje
Ottson Jõgevamaalt. Žürii leidis, et juba selle retsepti lugemine äratab isu ning tekitab huvi seda valmistada.
Põltsamaa Felix valis oma lemmikuks "Europärslase", autor Kulla Leppik Saaremaalt. Žüriis Põltsamaa Felixit esindanud Asta Übner pidas oluliseks, et nende kui tööstusettevõtte väljavalitut oleks põhimõtteliselt võimalik ka tööstuslikult toota.
Toredaid retsepte oli lisaks esikolmikusse tulnuile ja äramärgituile veel. Mõni jäi auhinnakonkurentsist kõrvale vaid seepärast, et žürii leidis, et tegu pigem salati kui moosiga.
Konkursi võitja saab kingiks 10-liitrise Hackmani keedupoti. Teisi auhinnasaajaid ootavad Maalehe raamatud ja tassid.
Auhinnatud ning äramärgitud retsepte tutvustame edaspidi Targu Talitas.
Moosiretseptide konkurss "Selle suve moos"
I koht - tikri-piparmündikeedis, Elle Kull.
II koht - "Päikesemoos", Tiiu Lääne-Virumaalt.
III koht - PPP ehk Pille pirni-pohlamoos, Pille-Kai Kõlli.
Selle suve eksootiline moos
I koht - piparkoogimoos, Merje Ottson.
II koht - õuna-laimimoos, Velve Tagger.
III koht - himaalaja jalglehe moos, Helle Zõbin.
Žürii märkis ära:
Vale-aprikoosimoos, Elle Kull.
Tomati-kõrvitsa-ebaküdoonia marmelaad, Sirje Aidulo.
"Jõulumoos", Ewa Punane.
"Vargamäe armastus", Erkki Ristoja ja Aina Alunurm.
Porgandikeedis ja kõrvitsa-õunamoos, Valli Järve.
"Pohlad-ploomid", Ruth Riivald.
"Kingitus", Ingrid Amor.
Vale-murakamoos, Merle Merilain.
Suur tänu kõigile, kes osalesid!
Žürii: Asta Übner AS-ist Põltsamaa Felix, toitumis-spetsialist ja raamatute autor Aive Luigela, Targu Talita toimetaja Vivika Veski, Maaleht.ee peatoimetaja Kai Simson, Maalehe turundusjuht Ave Vurma.
Retsept
Tikri-piparmündikeedis
1 kg tikreid
2 sl sidrunimahla
7 dl suhkrut
10-15 piparmündilehte
Puhastage karusmarjad ja pange koos sidrunimahlaga keema. Keetke tasasel tulel 10 minutit. Lisage suhkur ning keetke pidevalt segades, kuni suhkur on sulanud. Kõige lõpuks lisage hakitud piparmündilehed, segage keedis hoolikalt läbi. Sulgege purgid õhukindlalt. Säilitage jahedas.
ELLE KULL