Messitelk oli kogu aeg degusteerijatest tulvil. Nende eelistuste alusel parimad selgusidki.

Virumaa tegi puhta töö

“Meie oleme Lääne-Virumaa naisselts,” teatavad tursked mehed 20-liitrise supitermose taga. Termosest pakuvad nad viikingite seenesuppi.

See kujutab endast seljankapõhja, kus sees seened, tomatid, porgandid, sibul, karulauk. Sellele võib juurde keeta kruupe, kartulit, liha – mida süda soovib. “Vanasti läksid viikingid mitmeks aastaks kodust ära – kõik jõuduandvad asjad tuli ju kaasa võtta,” teavad mehed.

Viikingite seenesupp, mis nii kiiresti ära söödi, saigi soolaste hoidiste esikoha.

Sama seltskond korjas oma küüslaugumoosiga ära ka magusate hoidiste võidu.

Püsti tuli panna messitelk

“Tänavu oli 220 hoidist – 105 soolast ja 115 magusat,” räägib messi eestvedaja, Olustvere turismikeskuse juhataja Tiina Randaru. Tema sõnul laieneb mess iga aastaga. Kui mullu mahuti ära leivakotta, siis tänavu tuli messi jaoks eraldi telk püsti lüüa.

Palju huvitavaid suupisteid oli pakkuda Tori naisseltsingul. Kõige populaarsemaks osutusid hapendatud seened, mille retsepti oli seltsi liige Taimi Konstantinova saanud ämmalt.

Mõnus oli ka segasalat, mis lisaks segus tavalistele tomatile, paprikale, sibulale ja porgandile sisaldas ka aedoakaunu. Või Pärnumaa Kodukandi naiste valmistatud “Särtsakas suutäis” teise nimega “Hüvasti, nohu”, kuhu oli kokku segatud tomat, küüslauk ja mädarõigas.

Magusatest hoidistest oli huvitav roheline moos “Muruniitja jäänused”. Maitse andis sellele rabarber, lisatud oli hautatud nõgest, naati ja võilillelehti.