Porgandi-püreesupp

- 6 porgandit
- 3 suurt kartulit
- 1 sibul
- 3 sl õli
- 2 tl koriandrit
- ½ tl kurkumit
- ½ tl ürdisoola
- noaotsatäis kibepipart
- 1 l juurviljapuljongit
- tilli

Koorige ja tükeldage porgandid, kartulid ja sibul. Kuumutage keedupoti põhjal õlis sibulatükke, mõne minuti pärast lisage porgand, kartul ja maitseained ning segades kuumutage kõik aedviljad korralikult läbi.

Siis valage peale juurviljapuljong, keetke umbes 30 minutit ja tehke supp püreeks. Soovi korral võite valmis toidule lisada rõõska koort, aga kui lisate paraja koguse peenestatud tilli, tunnete vähisupi sarnast peent lõhna.

Porgandisupp ubadega

- 2 kl porgandi-püreesuppi
- 1 ½ kl puljongit
- 1–1 ½ kl valgeid keedetud või konservube
- 2 sl hakitud maitserohelist

Segage porgandisupile juurde klaas puljongit ja keedetud ning vedelikust nõrutatud oad, mis ei pea ilmtingimata olema valged aedoad, vaid näiteks hoopis punased oad või koguni läätsed. Nii on saanud vähesest supijäägist hoopis uus – oa- või läätsesupp.

Pannkoogid

- 2 kl porgandi-püreesuppi
- 1 muna
- 1 tl aed-liivateed või punet
- 1 sl õli
- 2 dl odrajahu
- ½ dl sepikujahu
- soola
- praadimiseks rasvainet

Segage kõik ained tainaks, jätke vähemalt 30 minutiks seisma ning seejärel küpsetage pealt krõbedad pannkoogid.

Kaste ubadega

- 1 sibul
- varssellerit
- 2 sl õli
- 1–2 kl keedetud või konserv-
ube
- 2 kl porgandi-püreesuppi
- porgandimahla
- soola

Hakkige kooritud sibul peeneks, sellerivars lõigake õhukesteks viiludeks, kuumutage mõlemaid õlis kuni 10 minutit, seejuures pannil olevat kogu aeg segades. Lisage kuivaks nõrutatud oad ja supp ning laske korraks keema tõusta. Kui supp annab vähe vedelikku, lisage vedeldamiseks porgandimahla, mitte vett. Kaste on sobiv lisand keedetud kartulitele või pastaroale.

Roheline spargelkapsasupp

- 900 g spargelkapsast
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 sl õli
- soola
- 1 l juurviljapuljongit
- 1 tl estragoni
- ½ tl aed-liivateed
- 1 sl sidrunimahla
- kibepipart

Koorige ja peenestage sibul ning küüslauk, kuumutage neid keedupoti põhjal õlis. Lisage väiksemaks tükeldatud spargelkapsas, maitseained ja puljong. Laske kõik kiirelt korraks keema tõusta, siis vähendage kuumust ning hautage veel 20–30 minutit. Seejärel tehke kohe soojalt püreeks. Kui arvate, et see on supiks liiga paks, valage juurde rõõska koort, sojapiima või õunamahla.

Värskendatud spargelkapsasupp

- 1 kollane paprika
- 150 g sojajuustu (tofut)
- 1 sl õli
- 2 ½ kl spargelkapsasuppi
- 1 ½ kl juurviljapuljongit
- hakitud peterselli

Puhastage paprika seemnetest, lõigake peeneks ja kuumutage mõni minut koos juustutükkidega õlis. Peale valage juurviljapuljong ja supp, segage ning kuumutage keemiseni. Enne serveerimist puistake supile hakitud peterselli.

Vormiroog riisiga

- 5 dl keedetud riisi
- 5 dl spargelkapsasuppi
- 1 punane paprika
- 1 sl sojakastet
- 1 muna

Puhastage ja tükeldage paprika väikesteks kuubikuteks, segage keedetud riisi, sojakastme ja spargelkapsasupiga, kloppige hulka muna ning küpsetage praeahjus 200° juures rasvaga määritud vormis umbes 20 minutit.

Spargelkapsakaste

- 1 porru
- 4 küüslauguküünt
- 1 sl õli
- 2 kl spargelkapsasuppi
- natuke riivitud ingverit
- ½ kl sojapiima

Puhastage ja peenestage porru ja küüslauk ning kuumutage neid vaid mõni minut õlis, siis lisage spargelkapsa-püreesupp, laske korraks keema tõusta, maitsestage riivitud ingverijuurega ja andke lauale keedetud riisi või kartulitega. Kui kaste saab liiga paks, kasutage vedeldamiseks sojapiima.

Maisipannkoogid

- 4 dl maisipüreed
- 1 muna
- 2 ½ dl jahu
- rasvainet küpsetamiseks

Segage kõik omavahel ja jätke tainas pooleks tunniks seisma. Sellest tainast võite küpsetada ahjus ühe paksu koogi (aega võtab ligikaudu 20 minutit) või teha väikesi pannkooke pliidil.

Kollane maisipüree

- 4 kollast paprikat
- 400 g külmutatud maisi
- 2 kartulit
- 5 dl apelsinimahla
- 3 dl puljongit
- muskaatpähklit
- kibepipart
- 1 tl ürdisoola

Küpsetage terveid paprikaid praeahjus 200° juures umbes 20 minutit. Seejärel tõstke ahjust välja ja katke küpsetusnõu 15 minutiks kaanega. Pärast seda tuleb koor paprikalt kergesti ära. Eemaldage ka seemned ja tükeldage puhas viljaliha. Koorige ja tükeldage kartulid.

Pange kõik loetletud ained üheskoos keedunõusse ja hautage tasasel tulel umbes 30 minutit, seejärel valmistage püree. Enne serveerimist kontrollige maitset, vajadusel lisage ürdi-soola või riivitud muskaati.

Piimasupist pannkoogid

- 1 ½ kl suppi
- 1 muna
- 2–3 sl jahu
- soola
- suhkrut
- ½ tl küpsetuspulbrit
- rasvainet praadimiseks

Segage lahtiklopitud munakollane külma piimasupi sisse, maitsestage soola ja suhkruga, lisage jahu, et saaksite ühtlase taina. Munavalge vahustage ja segage tainasse. Pärast lühikest ooteaega praadige kuumas rasvas väikesed koogid, mis sobivad hästi moosi või meega söömiseks.

Kõik piimasupid – kaerahelveste, tangude, riisi, nuudlite või mannaga – on järelejäänult sobiv tooraine ja hea põhjendus pannkookide tegemiseks

Herne-piimasupp

- 2 kl piima
- 2 kl vett
- 80–100 g leotatud herneid
- 2–2 ½ sl odratangu
- 2 tl võid
- soola

Leotatud herned peske sõelal, nõrutage ja pange koos pestud tangudega vette keema. Kui mõlemad on tasasel tulel pehmeks keenud, valage juurde kuum piim, laske veel korraks keema tõusta ja tõstke tulelt.
Lõpuks maitsestage supp või ja soolaga.

Pekikaste

- 1 kl herne-piimasuppi
- 2 viilu suitsupekki või -ribi
- 1 sibul
- ½ kl vett
- soola

Lõigake lihaviilud väikesteks kuubikuteks ja praadige koos hakitud sibulaga kergelt läbi, aga mitte pruuniks. Valage peale herne-piimasupp, lisage keeva vett segage ühtlaselt läbi ja kuumutage keemiseni. Vett lisage vajadusel kas rohkem või
vähem sõltuvalt jahtunud supi paksusest. Maitsestage soolaga.

Tangu-piimasupp

- 2 kl piima
- 2 kl vett
- 5–5 ½ sl odratangu
- 100 g kohupiima
- 2 tl võid
- soola

Pestud tangud pange kuuma vette ja keetke tasasel tulel pehmeks. Valage peale kuum piim, laske korraks keema tõusta, seejärel lisage kohupiim. Maitsestage või ja soolaga.