Supivalik on laialdane – köögiviljasupid, püreesupid, piimasupid, külmad supid. Suvisel ajal kasutatakse palju puljongikontsentraati või -kuubikuid, et lühendada keetmisaega. Kui leemeks on hapupiim või mahl, pole vaja palavaga üldse keetma hakata.

Selleks et keeta lõhnaküllast marjasuppi, milles vaarikas, aedmaasikas või kirss säilitaks iseloomuliku maitse, lõhna ja välimuse, tuleks neid võimalikult vähe kuumutada. Seepärast lastakse marjadel 8–10 tundi suhkruga seista. Ettenähtud kogus vett ja ülejäänud suhkur keedetakse, kallatakse juurde kartulitärklis ja kuumutakse keemiseni ning sellele lisatakse suhkruga seisnud marjad ning eraldunud mahl.

Piimasupp lesthernestega

- 1 ½ l piima
- ½ l vett
- 300 g lestherneid
- 1 porgnd
- ¼ kl riisi
- võid
- pisut soola

Puhastage porgand ja lõigake hästi väikesteks kuubikuteks, hautage keedupoti põhjal väheses võis umbes 5 minutit, siis lisage tükeldatud lestherned ja hautage segades veel mõni minut. Valage juurde vesi ja pestud riis ning keetke, kuni riis pehme. Kõige lõpuks kallake piim peale ja laske sel keema tõusta, maitsestage soolaga.

Lillkapsasupp aedubadega

- 2 l vett
- 600 g kana
- 400 g lillkapsast
- 200 g aedoakaunu
- 3–4 värsket kartulit
- 1 sibul
- 1 porgand
- tükike petersellijuurt
- 2–3 küüslauguküünt
- 2–3 keskmist tomatit
- tilli
- soola
- musta terapipart

Keetke kana sibula, küüslaugu, porgandi ja peterselliga maitsestatud vees pehmeks. Tõstke kana leemest välja, jahtunud lihast eemaldage kondid. Tükeldatud kartulid ja oakaunad keetke peaaegu pehmeks, alles siis lisage õisikuteks jagatud lillkapsas.

Vale-piimasupp

- 2 l vett
- 200 g rohelisi aedoakaunu
- 4–5 kartulit
- 1 porgand
- 1 keskmine lillkapsas
- 2–3 tomatit
- soola
- 2–3 sl võid
- 1–2 karpi sulatatud juustu (Merevaik)

Keetke porgandikuubikuid ja oakaunu umbes 10 minutit, siis lisage kartulid ja üsna keetmise lõpus lillkapsa tükeldatud õisikud ja tomatid. Juust tõstke noaotsa haaval supisse, kuid ärge keetke seda enam. Sulades muudab juust leeme valgeks.

Kabatšokisupp krevettidega

- 1 ½ l köögiviljaleent (võib teha kuubikuist)
- 2 keskmist kabatšokki
- 400 g krevette
- võid
- soola
- tilli
- 1 kl rõõska koort
- 2 sl sidrunimahla

Hautage kooritud ja viiludeks lõigatud kabatšokki võis, keetke puljongis pehmeks, püreerige. Maitsestage supp, valage juurde koor ning kuumutage keemiseni. Keedetud ja puhastatud krevetid jaotage taldrikutesse, peale tõstke supp, kaunistage tilliga.

Pelmeenisupp aedubadega

- 2 l puljongit
- 1 pakk pelmeene (500 g)
- 2 sibulat
- 4–5 kartulit
- võid
- maitserohelist

Keetke puljongis tükeldatud aedoakaunu umbes 10 minutit, siis lisage tükeldatud kartulid. Kui kartul on ligikaudu 5 minutit keenud, lisage pelmeenid. Tükeldatud sibulad hautage eraldi võis ja valage valmis supisse.


Seenesupp rootsipäraselt

- 1 ½ l kanapuljongit
- 500 g värskeid puravikke või šampinjone
- 1 punane paprikakaun
- 2 sibulat
- 1 kl piima
- 1 kl valget lauaveini
- soola
- võid
- hapukoort
-tilli

Puhastage ja peenestage seened, paprika ja sibulad. Hautage neid keedupoti põhjas võis, siis valage peale puljong ning keetke kümmekond minutit. Veidi hiljem lisage piim ja vein, kuumutage keemiseni. Lauale andke supp hakitud tilli ja hapukoorega.


Itaaliapärane supp

- 2 l puljongit
-400 g spinatit
-1 kl nuudleid
-3–4 tomatit

Keetke nuudlid puljongis pehmeks, lisage hakitud spinat ja sektoriteks lõigatud tomatid. Keetke veel paar minutit. Juurde andke röstsaia riivjuustuga.

Külm kurgisupp

-1 l hapupiima või petti
- 100 g hapukoort
- 1 pikk lavakurk või paar peenrakurki
- 2 keedetud porgandit
- 200 g praeliha või keedusinki
- soola
- suhkrut
- hakitud tilli
- 1–2 sl sidrunimahla

Õrna koorega kurk jätke koorimata, tihke koorega kurgid koorige, lõigake kuubikuteks. Liha või sink lõigake samuti kuubikuteks. Keedetud porgandid lõigake peeneks. Noori mahlaseid porgandeid võite ka hästi peeneks riivida.

Segage kõik ained kokku, maitsestage ja hoidke enne söömist 30 minutit külmikus.

Külm kurgisupp kreekapäraselt

- 1 ½ l hapupiima või petti
- 200 g hapukoort
- 2 noort kurki
- 2 küüslauguküünt
- 2–3 sl purustatud Kreeka pähkli tuumi
- soola
- suhkrut

Tükeldage kurgid, purustage küüslauk ja pähklid ning segage kõik ained kokku, maitsestage ning hoidke enne söömist veidi aega külmas.

Külm porgandisupp apelsinimahlaga

- 2–3 porgandit
- 2 sibulat
- 1 l vett
- soola
- ½ l apelsinimahla
- rõõska koort

Peenestage puhastatud porgandid ja sibulad, lisage vesi ja pisut soola ning keetke pehmeks. Hõõruge see läbi sõela, jahutage. Serveerimisel lisage maitse järgi apelsinimahla ja koort.

Külm tomatisupp

- 5–6 keedetud muna
- 1 ½ l tomatimahla
- 200 g koort (haput või rõõska)
- soola
- pipart
- 2 sl teravamaitselist ketšupit
- hakitud petersellilehti

Hakkige keedetud munad peeneks, valage peale tomatimahl ja koor, maitsestage, kaunistage peterselliga.

Külm tomatisupp nuudlitega

- ½ l kanapuljongit
- 3–4 sl niitnuudleid
- 1 l tomatimahla
- 2 kurki
- murulauku
- 100–150 g sinki
- 2–3 sl teravamaitselist ketšupit
- suhkrut
- soola
- peterselli
- tilli

Keetke nuudlid puljongis pehmeks, jahutage. Koorige ja lõigake kurgid tükkideks, samuti sink, hakkige murulauk ning segage tomatimahlaga. Samuti lisage leemes jahtunud nuudlid. Kui soovite hästi külma suppi, aga soovite kiiresti sööma hakata, lisage supile jääkuubikuid maitserohelisega (hakitud till, petersell jm).

Vaarikasupp

- 1 ½ l vett
- 1 kl suhkrut
- 3–4 kl vaarikaid
- 3 sl kartulijahu

Kui vesi on suhkru ja tärklisega keema tõusnud, lisage puhastatud vaarikad ja kuumutage õige vähe.

Tikrisupp

- 1 l vett
- umbes 2 kl marju
- 2 sidrunmelissi vart
- ¾ kl suhkrut
- 1 ½ kl suhkrut

Poolvalminud tikrid puhastage õie- ja varretupsudest, ajage vesi keema ja pange meliss likku. 15 minuti pärast võtke melissivarred välja ning tõmmis kurnake teise keedupotti, lisage suhkur ja marjad, keetke, kuid valvake, et marjad ei hakkaks lagunema. Viimaks segage kartulijahu vähese külma veega, lisage tulisele supile ja kuumutage keemiseni.

Mustikavaht mandlitega

- 2 ½ kl mustikaid
- 200–250 g pehmet tofut
- ¾ kl blanšeeritud mandleid

Pange ½ kl mustikaid kõrvale, ülejäänud tehke koos tofuga püreeks. Kooritud mandlid hakkige jämedaks puruks. Jagage magustoit kausikestesse, puistake üle mandlipuruga, kaunistage kõrvale pandud mustikatega.

Vaarikapüree Brasiilia pähklitega

- 400 g vaarikaid
- 300 g tofut või kohupiima
- 100 g Brasiilia pähkleid

Pange näputäis ilusamaid marju kõrvale, ülejäänud tehke kohupiimaga koos püreeks. Serveerimisel puistake igale portsule hakitud pähkleid, kaunistuseks lisage vaarikaid.

Odrajahusupp murakamoosiga

- 1 l vett
- ½ kl odrajahu
- 3 munakollast
- ½ tl soola
- 1 kl murakamoosi

Hõõruge munakollased kausis soolaga läbi. Ajage vesi keema, sõristage jahu sisse, keetke paar minutit, valage munakollastele, segage, lisage moos.

Metsvaarika-sinikasupp

- 2 kl vaarikaid
- 2 kl sinikaid
- ¾ kl tuhksuhkrut
- 1 l petti
- vanillsuhkrut
- beseeküpsiseid

Suruge marjad kokku, nii et eralduks mahla, puistake peale tuhksuhkur, hoidke paar tundi külmas. Tõstke marjapuder kausikestesse, peale valage vanillsuhkruga maitsestatud pett ning kaunistage beseega.

Punasesõstrasupp

- 1 l vett
- 300 g punaseid sõstraid
- ¾ kl suhkrut
- ½ kl rõõska koort
- 3 munakollast

Keetke marju vähese veega umbes 10 minutit, pressige läbi sõela, siis loputage pressimisjääk ülejäänud veega, kurnake. Segage esimene ja teine mahlasaak kokku, lisage suhkur ja kuumutage keemiseni. Võtke kuum mahl tulelt ja segage sisse rõõsa koorega lahti hõõrutud munakollased.