„Selver. Pannakse välja TOORED virsikud, nektariinid, ploomid, pirnid, viinamarjad, õunad jne. Puukõvad. Ahvatlevalt värvilised!! Mõni ostabki ja siis sajatab kodus, sest neid lihtsalt ei saa süüa. Paari nädala pärast on samad puuviljad alla hinnatud. Aga kodus avastad, et seest on nektariin hallitama läinud. Puuviljad ei ole vaatamiseks. Puuviljad peavad olema KOHE söödavad! Mahlased! Pehmed! Mitte nagu betooniga immutatud penoplast! Mine Persiasse sittrunit sööma, Selveri juhtkond, oma nõmeda puuviljapoliitikaga!

Aga võib olla on kõik poed sellise suhtumisega - ei tea - mu kodu juures on vaid Selver ja ma ei hakka kuskile kaugemale eraldi puuviljade pärast rändama. Lihtsalt vastik on, et kaupmehed ajavad nii küünilist ja magedat äri. Poes pole kedagi, kes midagi teha saaks. Kõik on käsutäitjad. Kõik ohkavad ja vangutavad pead: jah, me teame aga me ei saa midagi teha. See puuviljadega peetimine algab ilmselt juba seal, kus nad puu otsast kastidesse laotakse. Ikka toorelt, et peaksid transpordile vastu ja sihtkohta jõudes oleksid ilusad VAADATA!”

Selveri juhtkond jäi vastamisel kidakeelseks

Maaleht palus kaebust kommenteerida ka Selveri juhtkonnal. Kommunikatsioonijuht Rivo Veski 12. septembril saadetud vastuses seisis lakooniliselt: „Väga kahetsusväärne, et klient on meie kaupluses sellise kogemuse osaliseks saanud. Puu- ja juurviljaosakonna valiku värskus ja kvaliteet on meile äärmiselt oluline, teeme selle nimel iga päev tööd. Kvaliteedikaebuse korral lahendame selle kaupluses, hüvitades ebakvaliteetse toote maksumuse kliendile.”

Kirjaga olid kaasas Maalehe küsimused Selverile. Nendele ei ole vastust tulnud tänaseni, hoolimata korduvatest meeldetuletuskirjadest.

Poed peaks rohkem rõhku panema mahepuuviljadele

Rahvusvaheliselt tuntud toidublogija Anett Velsberg-Tiedemann eelistab eestimaiseid ja mahedaid puuvilju. „Käin kõige rohkem turul ja nendes poodides, kus on suurem valik - Rimi ja Biomarket,” sõnas ta.

Eesti toidupoodide puuviljavalik on Velsberg-Tiedemanni sõnul viimastel aastatel tublisti kosunud. Kuid tihti mõned puuviljad ei saagi korralikult küpseks või siis lähevad päeva-paariga juba plekiliseks. Puudus on ka kvaliteetsetest, maitseküllastest ning magusatest puuviljadest. Turul leidub viimaseid rohkem.

„Balti Jaama turul on paar letti, mis müüvad muude puuviljade hulgas väga küpseid ja magusaid mangosid, viigimarju ning meloneid. Poodidest pole ma veel sellise kvaliteediga tooteid leidnud,” tõi blogija eeskujuks.

Kui siiski tuleb sammud toidukauplusesse seada, siis soovitab Velsberg-Tiedemann Rimi puuviljavalikut, samuti Stockmanni, Tallinna Kaubamaja ja Solarist. Selver ja Prisma võiksid seevastu veidi rohkem vaeva näha.

Reval Cafe peakokk Indrek Nuut eelistab samuti toidukraami turult osta. Tööalaselt suhtleb ta meeleldi hulgiladude ja kohalike talumeestega. Isiklikus tarbimises pärsib valikut ajapuudus ja sisseostud tuleb tihti teha lähedal asuvatest kauplustest.

„Mulle tundub, et kõige tõhusama valikuga on Prisma. Kuid kvaliteedi osas on neil sama viga mis teistel – tihti on puu- ja köögiviljad liiga toored või siis riknenud. Peamine põhjus see, et inimestel, kes kaupa väljastavad ja puuviljade juures askeldavad, pole mahti kontrollida n-ö alumisi tooteid,” nõustus Nuut eelkõnelejatega.