Toiduliidu juhi Sirje Potiseppa sõnul on positiivne, et avalikkuses on üldine arusaamine ja tarbijate teadlikkus E-ainete kohta paranenud.

“On hea meel, et tarbijad mõistavad üha rohkem, et E-aineid pole ohtlikud, kui tarbimisel ei ületata määratud piirnorme ning süüakse mitmekesiselt ja tervislikult,” ütles Potisepp.

Ta lisas, et aastaga on muutunud seegi, et võimalusel on tootjad E-ainete kasutamist vähendanud või asendanud sünteetilised E-ained looduslikega. “Tuleb aru saada, et igas toidus pole aga võimalik E-ainet välja võtta, näiteks kui selle kasutamine on seotud toidu ohutuse tagamisega,“ ütles Potisepp.

Tema sõnul on muutused saanud võimalikuks tänu tootjate pidevatele investeeringutele seadmetesse ja tehnoloogisse, mis võimaldavad lisaainete kasutamist vähendada või sellest loobuda.

Et tuua suuremat selgust toiduainetes leiduvate E-ainete kohta, viis Toiduliit koos Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi direktori, professor Raivo Vokk’iga läbi katse. Teadlane valis poest 22 põhilist toiduainete gruppi (näiteks mahlad, lihatooted, kalatooted, määrded, purgisupid, keeduvorstid, hakklihatooted, said, leivad, joogid jmt), mida eestimaalased peamiselt tarbivad.

Toidukorvi sai igast grupist vähemalt kaks sarnast toodet (näiteks Felixi perekurk ja Salvesti mahekurk). Tooteid külmkappi paigutades tegi teadlane mitu huvitavat järeldust.

“Näiteks selgus, et 29-st igapäevasest toiduainest nagu näiteks sai, viiner, moos või jook on kümme täiesti E-ainete vabad ja neli neist sisaldavad vaid ühte E-ainet,” tõi Potisepp näite positiivsest suundumusest.

Looduslikul kujul leidub E-aineid paljudes inimestele tuttavates toiduainetes, kuid seda lihtsalt ei teata. “Näiteks jõhvikates leidub bensoehapet, mida kasutatakse säilitusainena E210 ja paprikas E160c, mis on tuntud punase toiduvärvina ning neid kasutab ka toiduainetööstus,” sõnas Potisepp.

Toiduliidu teavituskampaanias “Tunne oma toitu” osalevad Eesti juhtivad toidu- ja joogitööstusettevõtted AS Rakvere Lihakombinaat, AS Kalev, AS Leibur, AS Eesti Pagar, AS A. Le Coq, Valio Eesti AS, Coca-Cola HBC Eesti AS, Saarioinen Eesti OÜ, AS Balbiino, AS Premia Foods, Fazer Eesti AS ja AS Põltsamaa Felix.