Sibulad Itaalia-päraselt

1 kg väikesi sibulaid

2 sl võid

2 sl head oliiviõli

50 ml balsamiäädikat

1 sl fariinsuhkrut

50 ml punast veini

1-2 sl peenestatud maitserohelist

soola

musta pipart

Valige välja enam-vähem ühtlase suurusega väiksemat mõõtu sibulad ning jätke need alguses koorimata. Pärast 3-minutilist blanšeerimist keevas vees laske neil veidi jahtuda, alles siis koorige. Kui teil on kiire, asetage tulised sibulad külma vette ja koorige neid vees, aga nii, et ei lõhuks kannaosa.

Leidke lai madal keedunõu, millesse sibulad mahuksid ühekordse kihina. Sulatage selles nõus vähesel kuumusel või, lisage oliiviõli ja sibulad. Kuumutage sibulaid rasv-aines umbes 5 minutit kogu aeg ettevaatlikult segades, kuni nad on üleni värvunud kuldkollaseks. Siis lisage äädikas, suhkur ja vein, tõstke kuumust ning keedunõud kogu aeg raputades jälgige hetke, mil segu hakkab karamellistuma. Tavaliselt peaks selleks kuluma 3 minutit, mitte kauem. Kui segu muutub siirupitaoliseks, maitsestage see soola, värskelt jahvatatud musta pipra ja maitserohelisega.

Tõstke valmis küpsetatud sibulad vaagnale, kus laske neil enne serveerimist veidi jahtuda. Tavaliselt pakutakse sellist praelisandit mitte kuumalt, vaid toatemperatuuril.

Sibulapüree salveiga

750 g sibulaid

50 g rasvainet

1 porgand

3 dl kanapuljongit

1 sl peenestatud salveid

veidi sidrunimahla

soola

jahvatatud musta pipart

2 sl hapukoort

Lõigake sibulad ratasteks ja kuumutage rasvas, lisage väikesteks kuubikuteks lõigatud porgand ning hautage neid koos veel 5 minutit. Siis kallake juurde kuum puljong, maitsestage soola, pipra ja salveiga. Keetke kaane all tasasel tulel umbes 15 minutit aeg-ajalt segades. Enne püreestamist laske veidi jahtuda, seejärel kuumutage uuesti, lisage hapukoor ja sidrunimahl.

See püree sobib eriti hästi ulukilihaga, kuid kõlbab lisandiks ka sea-, lamba- ja vasikalihale või praetud vorstile.

Karbonaad sibulahautisega

4 karbonaadilõiku

4-5 sibulat

1 küüslauguküüs

50 g rasvainet

2 sl jahu

2½ dl piima

2 muna

soola

pipart

oliiviõli

1 dl valget veini

Praadige karbonaadilõigud õlis pruuniks, maitsestage soola ja pipraga ning pange kuumuskindlasse nõusse. Sibulakuubikud ja katkisurutud küüslauk praadige rasvas kuldkollaseks, segage juurde jahu ja piim ning kuumutage keemiseni. Siis valage sellesse lahtiklopitud soolaga maitsestatud munad. Seejärel kallake lihalõikudele esmalt vein, teisena sibulakaste ning küpsetage kõike veel 10 minutit praeahjus.

Sibulahautis lihakuubikutega

750 g sibulaid

200 g läbikasvanud sealiha

2 sl rasvainet

1 tl suhkrut

soola

pipart

paprikat

8 dl lihapuljongit

4 sl hapukoort

1 sl piima

kartulijahu

sidrunimahla

maitserohelist

Praadige väikesed lihakuubikud kuumas rasvaines, lisage suhkur ja neljaks lõigatud sibulad (väikesi pole vaja tükeldada) ning praadige pidevalt segades. Hiljem maitsestage soola, pipra ja paprikaga, lisage kuum puljong ning hautage kaanega kaetult 10 minutit.

Lisage piimaga segatud hapukoor ja kuumutage läbi. Soovi korral võite lisada vähese veega segatud kartulijahu ja sidrunimahla. Enne lauale andmist puistake peale maitserohelist.

Sibula-muna panniroog

4 sibulat

150 g prae- või supiliha

3 sl õli

4 muna

peterselli

1 dl vett

2-3 sl jahu

soola

pipart

jahvatatud köömneid

100 g riivjuustu

Kooritud sibulad lõigake õhukesteks ratasteks, praadige õlis ja puistake peale jahvatatud köömneid. Liha lõigake õhukesteks viiludeks, lisage sibulale, maitsestage soola ja pipraga ning praadige läbi. Puistake peale hakitud peterselli. Munadest, jahust ja veest valmistage kloppides vedelama konsistentsiga tainas, mis kallake liha-sibulasegule. Praadige mõlemalt poolt helepruuniks, tükeldage ning puistake tükkidele riivjuustu.

Lauale andke soojalt, lisandiks mõni toorsalat. Liha võite asendada ka keeduvorstiga.

Sibul sinepikastmes

5 sibulat või 1 suur salatisibul

3 sl vähe teravat sinepit

2 tl tuhksuhkrut

2 sl lauaäädikat

soola

Lõigake sibul ½ cm paksusteks ratasteks, lisage sool ja jätke seisma, kuni mahl on välja imbunud. Segage sinep tuhksuhkru ja äädikaga, valage karpi tõstetud sibularatastele ning laske kaane all üks ööpäev külmkapis seista. Sinepikastmes sibulasalat maitseb hästi külma liha juurde.

Hautatud sibulad

400 g sibulaid

2 sl rasvainet

soola

köömneid

1 dl puljongit

1 sl jahu

2 sl hapukoort

petersellilehti

Praadige rasvaines sibularattad, lisage jahu ja maitseained ning kuumutage läbi. Kallake juurde puljong, keetke mõni minut. Lisage koor ja peenestatud petersell.

Täidetud sibulad

8 punast sibulat

1-2 sl võid

1 sl oliiviõli

1 sl kuivatatud rosmariini

1 sl aed-liivateed

3 sl hakitud petersellilehti

2 tl viie pipra segu

½ tl jahvatatud köömneid

300 g hakkliha (soovitatavalt lambaliha)

50 g kuivatatud musti ploome

Koorige 8 ühtlase suurusega sibulat. Lõigake neilt tipmine osa maha ja õõnestage ettevaatlikult sibulate südamik välja. Tipmised osad ja sisu hakkige peeneks ning kuumutage pannil või-õli segus, kuni sibulatükid muutuvad klaasjaks. Siis lisage kõik vürtsid, segage hoolikalt läbi ja asetage külma. Kuivatatud ploomid pange likku.

Keetke tühjaks õõnestatud sibulaid umbes 3 minutit soolaga maitsestatud vees. Nõrutage kuivaks ja laduge nad madalasse keedunõusse, määrige või piserdage õliga üle ning küpsetage kergelt.

Segage hakkliha jahtunud vürtsika sibulaseguga, tükeldage leotatud-nõrutatud mustad ploomid ja pange hulka. Täitke röstitud sibulad saadud seguga, küpsetage umbes 30 minutit.

Täidetud sibul munaga

4 suuremat ümmargust sibulat

4 muna

4 viilu Parma sinki

2 sl riivitud juustu

1-2 sl oliiviõli või muud rasvainet

soola

Koorige sibulad ja lõigake pealt ⅓ ära. Keetke neid nõrgalt soolaga maitsestatud vees tasasel tulel umbes 20 minutit. Veidi jahtunud veest nõrutatud sibulatel võtke sisemised kihid välja, nii et tekiksid ilusad terved "kausid". Kannaosa tasandage pisut noaga, aga olge ettevaatlik, et köögivili laiali ei laguneks.

Laduge sibulad madalasse eelnevalt kuumutatud ahjupotti, piserdage õliga ning lööge igasse "kausikesse" toores muna, millele asetage kokkuvolditud singiviil. Peale puistake riivitud juustu. Küpsetage ahjus, kuni juust on pealt kergelt krõbe.

Kasutamata sibulatükikestest tehke koorekaste.