Praegu kehtib Itaalias kord, mis sunnib järelejäänud toitu annetada soovivaid kauplusi, kohvikud, restorane ja toidu valmistamisega tegelevaid firmasid läbima bürokraatlikku, õudusunenäole sarnanevat kadalippu. Igal aastal visatakse seetõttu minema umbes 12 miljoni euro eest toitu.

Uus seadus aga annab ettevõtetele võimaluse täita kõigi ühes kuus tehtud annetuste kohta vaid ühe deklaratsiooni ning see peaks söömiskõlbuliku toidu äraviskamise välistama.

Et firmasid veelgi enam julgustada, tehakse neile, kes toitu annetavad, prügi maksustamisel suuri soodustusi - mida rohkem annetavad, seda suurema maksusoodustuse saavad.

Seaduseelnõu muudab ka toiduhutuse nõudeid nii, et ettevõtetel on lubatud toiduaineid, mis on "parim enne" tähtaja ületanud, annetusteks jagada.

"Me teeme toidu annetamise mugavamaks kui selle äraviskamise," selgitas põllumajandusminister Maurizio Martina ning väljendas lootust, et prügikasti hakkab jõudma kaks korda vähem toitu kui seni.

Praegu jõuab Itaalias annetustena inimeste toidulauale 550 miljonit tonni müümiskõlbmatut toitu aastas, 2016. aastal on eesmärgiks seatud miljard tonni.

Toidu pakendamise süsteemide täiustamisse plaanitakse järgmisel kolmel aastal suunata miljon eurot ning restorane julgustatakse tellitud ja valmistatud, kuid söömata jäänud toitu külastajatele kaasa pakkima.