Eesti Aiandusliidu juhi Kalle Reiteri sõnul on köögivilja hinnatõusu taga kaks põhjust. Kuna 2009. aastal olid väga head saagid, lõi see toodangu hinna nii madalale, et paljud kasvatajad lõpetasid tegevuse või tõmbasid mullu kasvupinda koomale.

Teiseks põhjuseks oli eelmise suve põud Venemaal, mille tagajärjel jäi sealne saak kesiseks ja venelased ostavad nüüd Euroopa riikidest hea raha eest toodangut kokku. See on viinud köögivilja hinnad üles kogu Euroopas.

Kurk on odavnenud

“Mulle tehti ka sealt septembris pakkumine, et müü laod tühjaks ja mine Kanaaridele,” märgib köögiviljakasvatusega tegeleva ASi Sagro juht Kalle Reiter. Kartuleid ongi ta Venemaale müünud, aga köögivilja hoiab Eesti jaoks.

Samas tunnistab Reiter, et aastad pole vennad, saak oleneb palju ilmastikust ning hinnad on ka varasematel aastatel kõikunud.

“Poodide surve tootjatele on tugev ja tunamullu saime kapsakilo eest vaid ühe krooni,” selgitab Sagro juht. “Sellise hinnaga pole võimalik toota. Iga koorem, mis väravast välja veeres, tõi kahjumit.” Nüüd on võimalus varasemat kahjumit lappida.

Ent kõigi köögiviljade hinnad pole siiski vaid ülespoole liikunud. Reiter toob näiteks, et praegu, jaanuaris, on kodumaine kurk tunduvalt odavam kui mullu, makstes poodides isegi alla 35 kr (2.24 €) kilo. “Rahvas hoiab euro tulles ostmisega tagasi, aga ega kurgikraane saa kinni keerata.”

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu sõnul on hindu mõjutanud mullune väga soe suvi Euroopas, mille tagajärjel puu- ja köögivilja kvaliteet langes. Oma osa oli ka Poola ja Lõuna-Euroopa üleujutustel.

Kodumaise toodangu osakaal on Selverites aastaid olnud natuke üle kolmandiku, kusjuures köögivili on suuresti eestimaine ning puuvili imporditud.

“Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on kõige enam kallinenud kapsas, kartul, porgand, tomat ja peet, puuviljadest õunad ja pirnid,” toob Vilu välja.

Hinnatõus jätkub

Tootjad prognoosivad aga, et köögivilja hinnad võivad kevade lähenedes veelgi tõusta.

Tunamullu detsembrist alates on lisaks värskele köögiviljale enim kallinenud veel õunad (39%), piim (37%) ja tang-ained (29%).

Kogu toidukaup oli eelmise aasta detsembris, võrreldes tunamulluse detsembriga, keskmiselt 10,8% kallim. Statistikaameti andmetel jäi aasta keskmine toidukaupade hinnatõus siiski 3% juurde.