„Ma olen näinud nii palju peresid, kes ei oska enam kuskilt abi küsida – toimetulekutoetus on 76,70 eurot kuus, aga sellega ei tule ju keegi toime. Ja kui peres on lapsed, siis 19-eurone lastetoetus arvatakse sellest veel maha. See pole õiglane ning neid numbreid ei usu Lääne-Euroopas eriti keegi,“ ütleb Boerefjin, kes juhib tänaseni juba 20 aastat tegutsenud Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill. Fond on jaganud selle aja jooksul toetusi kokku enam kui 950 sotsiaalprojektile kõikides maakondades.

„Vaesusest tulenevalt on need lapsed sunnitud elama vähemal või rohkemal määral toidunappuses. Tervislikust toitumisest ei saa rääkidagi,“ kommenteerib Boerefjin statistikat.

Samal ajal visatakse Euroopa Komisjoni andmetel Eesti kodumajapidamistes ära ligi 230 tonni toidujäätmeid päevas. Selle hulgas on päris palju sellist toitu, mille raiskuminekut õnnestuks vältida.

Lisaks viskavad tootmisprotsessi käigus märkimisväärse koguse söömiskõlbulikku toitu ära tootjad ja töötlejad ning samuti jääb iga päev kauplustes, ladudes ja toitlustusasutustes paratamatult üle suur hulk kvaliteetset toitu, mida lihtsalt ei jõuta ära müüa. Kuigi täpsed andmed täna puuduvad, puudutab see igal juhul tuhandeid tonne söögikõlblikku toidukaupa.