Seega panime kirja 21 moodust, kuidas toidupoe arveid natuke vähendada ilma, et kõht kannataks. Jaga häid nippe ka sõprade-sugulastega, eriti nendega, kes iseseisvat elu alles alustamas.

Nii kulutad toidupoes vähem raha:
  1. Kaevu kappidesse. Iga kodu kööki on unustatud vähemalt pool kotti tatart, purk mannat ning muid kuivaineid ja hoidiseid. Need kauasäilivad toiduained on põnevaks ja toitvaks lisandiks paljudes retseptides.
  2. Kasvata ise. On sul siis ainult üks aknalaud või lausa suur aed, alati saab midagi ise kasvatada. Häid ideid pakuvad aiandusportaalid ja -keskused.
  3. Mine metsa. Kui sinu kodust asub mõistlikul kaugusel lapp puhast loodust, siis mine tee seal väike jalutuskäik. Lisaks tervistavale liikumisele on kasvõi purk seeni või karp marju juba suur võit.
  4. Koosta nimekiri. Mõtle läbi, mida sul täpselt vaja on. Niimoodi väldid suurema tõenäosusega langemist müügitrikkide lõksu ja ostmist tühja kõhu ajel.
  5. Määra eelarve. Igakuine eelarve aitab sul prioriteedid paika saada. Soovitatav on esialgu natuke väiksem summa määrata, et jätta endale libastumiseks ruumi.
  6. Osta mitme päeva toit korraga. Iga päev poes käies kulutad paratamatult rohkem.
  7. Kasuta ühte toiduainet mitmes retseptis. Mõne retsepti jaoks on vaja koostisosa, mis ei leia täielikult kasutust ja jääb kappi seisma. Kokaraamatud ja Google aitavad leida veel roogi, kuhu seda lisada.
  8. Osta hulgi. Tihti on väikepakendis oleva toote ühikuhind tunduvalt kallim kui suuremas pakis. Teinekord jälle on toode, mida igapäevaselt kasutad, oluliselt soodsam. Purgitoidud, maitseained, wc-paber, hambapasta või muu pikalt säiliv toode – targem on sama raha eest juba mitu võtta.
  9. Ära lase end soodushinnast eksitada. Soodushind ei tähenda alati soodsaimat hinda. Enne toote ostukorvi lisamist, võrdle selle kogu- või ühikuhinda konkurentidega.
  10. Osta hooajalisi puuvilju. Mandariinid, sidrunid, arbuus … Näiteid on palju. Need on hooajal soodsamad, ja ka maitsvamad.
  11. Eelista poodide era-brände. Tihti on poe enda logoga mahlad, konservid jms kvaliteedilt samad, kuid hinnalt soodsamalt kui konkureerivad tooted.
  12. Muretse koju lihtsaid maiustusi. Mesi, moos, kuivatatud puuviljad jms on meelehead, mis säilivad kaua ja mida ei kulu palju. Teadmisega, et sul on kodus tervislik alternatiiv, on lihtsam poes maiustustest ja snäkkidest mööda kõndida.
  13. Jaluta sügisel aedlinnakus. Suve lõppedes tabab Eestit õunauputus. Paljud aiaomanikud panevad ülejäänud saagi tänavale tasuta võtmiseks. Kasuta võimalust ja tee sügisannid sisse.
  14. Söö rohkem taimset toitu. See pole nüüd üleskutse taimetoitlusele, kuid ostukorvi vaadates on lihatooted seal ühed kallimad. Tehes kasvõi ühe lihavaba päeva säästad sa oluliselt raha, enda tervist ja ka loodust.
  15. Söö koos sõpradega. Miks mitte sõbrad aeg-ajalt kokku kutsuda ning korraldada ühine õhtusöök? Igaüks võib tuua mõne väikese roa või koostisosa, et siis kamba peale üks suurem eine improviseerida.
  16. Otsi soodsaid retsepte. Internetis ja raamatukogus leidub ohtralt ideid, kuidas piiratud eelarvega maitsvaid roogasid valmistada.
  17. Rebi end rutiinist välja. Pidevalt ühte ja sama tarbides ei pruugi sa enam soodsamaid variante märgata. Katseta uusi asju. Lisaks raha säästmisele avastad ka uusi maitseid.
  18. Ära raiska toitu ehk tee kord nädalas üks jäägipäev. Ilmselt avastad nädala lõpus külmkapist juppe erinevatest toiduainetest. Pane pea tööle, kindlasti saad neist midagi valmistada, näiteks omletti.
  19. Üks päev nädalas olgu pannkoogipühapäev. Või kuidas iganes sa seda nimetada soovid. Põhimõte jääb samaks: 6 päeva nädalas tarbi tavaasju, kuid ühel päeval nädalas luba endale üks luksulikum eine. Kokkuvõttes on säästlikum süüa kord nädalas kui iga päev kommi, kooki või muud hõrgutist.
  20. Säilita toitu õigesti. Toitu valesti hoiustades rikneb see kiiremini, mis sisuliselt tähendab raha prügikasti viskamist.
  21. Jälgi säilimiskuupäevi. Suurema kogusega tooted, mille realiseerimiskuupäev on kohe kukkumas, on targem riiulisse jätta.


Allikas: TFBank