Köögiviljapuljong munavalgeomletiga

- 2 l vett
- 3–4 kartulit
- 1 porgand
- tükike kaalikat
- 1 petersellijuur
- 1 kapsajuurikas
- 1 sl võid
- soola
- 2 munavalget
- 1–2 sl piima
- hakitud petersellilehti

Puhastatud köögiviljad lõigake tükkideks ja pange kergelt soolaga maitsestatud vette. Keetke tasasel tulel kaane all, kuni köögivili pehme. Laske enne kurnamist seista. Munavalged segage piimaga, valage võiga määritud pannile ja küpsetage. Valmis omletil laske toatemperatuurini jahtuda, siis lõigake sõrmelaiusteks tükkideks. Lauale andke puljong suurtes tassides, millesse lisatud omletitükid ja hakitud petersell.

Kapsarullid puuviljatäidisega

- 300 g aurutatud kapsalehti
- 200 g õunu
- peotäis spinatit (võib olla külmutatud)
- soola
- 100 g kuivatatud aprikoose
- 60 g rosinaid
- 1–2 sl võid
- ½ kl hapukoort

Aurutatud kapsalehed nõrutage kuivaks, lõigake igalt lehelt ära jäme roots ja laotage lehed laiali. Pange hakitud spinat keedunõusse, lisage õige pisut soola, pestud rosinad ja natuke võid ning hautage 5 minutit. Seejärel segage hulka peeneks lõigatud aprikoosid ja õunad. Valmis täidis tõstke kapsalehtedele, keerake ümbrikutaoliselt kokku ja praadige mõlemalt küljelt võis. Kapsarullid andke lauale hapukoorega.

Heeringas soojalt ja külmalt

- 2 sibulat
- 1 sl rasvainet
- 4–5 vähesoolast heeringafileed
- 2–3 kõvaks keedetud muna
- ½ dl kuivikujahu
- 2–3 dl koort

Peeneks hakitud sibulad kuumutage rasvainega klaasjaks, lisage peeneks hakitud heeringad ja segage pannil mõni minut. Siis lisage kuivikujahu ja hästi peeneks hakitud munad. Nüüd võite tõsta heeringasegu väikestesse karpidesse ja panna külmikusse. Kui soovite soojalt süüa, kuumutage
segu ja lisage koor. Mõlemal juhul maitseb niimoodi segatud heeringas kartulite ja rukkileivaga.

Suitsukala-mousse

- 5 dl puhastatud suitsukala tükke
- 3 dl hakitud porrut
- 2 dl vahukoort
- 1 sl ketšupit
- 1–2 sl veiniäädikat
- ½ tl valget jahvatatud pipart
- soola

Segage kausis kalatükid porruga, lööge koor kergelt vahtu, maitsestage ketšupi, pipra ja
äädikaga. Segage vaht kala hulka ja proovige maitset. Loputage vormi külma veega ja raputage
porrulõike põhjale. Peale kallake koorene segu ja suruge lusikaga kergelt kokku. Katke vorm kilega
ja asetage vähemalt tunniks külmikusse. Pärast kastke vorm korraks kuuma vette ja kummutage
sisu vaagnale.

Uusaasta vokiroog

- 125 g riisinuudleid
- 300 g põrsafileed
- ca 2 cm värsket ingverijuurt
- 2–3 küüslauguküünt
- 100 g porrut
- 200 g punast peakapsast
- 2 porgandit
- 8 kuivatatud ploomi
- 8 kuivatatud aprikoosi
- 2 tl õli
- 2–3 sl sojakastet
- ½ tl purustatud musta pipart
- 1–2 dl õunamahla
- 2 tl maisitärklist
- 1 dl purustatud pähkleid

Keetke nuudlid, lõigake liha õhukesteks ribadeks, hakkige ingver ja küüslauk peeneks, hästi pestud porru lõigake kahe cm pikkusteks tükkideks, lõigake ribadeks porgand, kapsas, ploomid
ja aprikoosid. Kuumutage õli pannil, lisage ingver ja küüslauk, praadige selles kiiresti liha ja
tõstke vaagnale. Siis kuumutage köögiviljad, kuni on pehmed, tõstke liha tagasi pannile, lisage puuviljad ja nuudlid. Maitsestage, siis segage tärklis õunamahlaga ja kallake pannile. Enne serveerimist puistake vokile purustatud pähkleid.

Magusad täidetud peedid

- 300 g väiksemaid peete
- 1 suurem õun
- ½ kl keedetud riisi
- 1–2 sl rosinaid
- 2 munakollast
- 2–3 tl suhkrut
- kaneeli
- 2 sl võid
- ½ kl hapukoort

Segage sõmer riisipuder suhkru, munakollase, rosinate ja peeneks lõigatud õunaga. Maitsestage sulatatud või ja kaneeliga, segage hästi korralikult läbi. Koorega keedetud või ahjus küpsetatud
ühesuurustelt peetidelt eemaldage koor ja sisuosa. Õõnsad tassikujulised peedid täitke
valmis seguga, asetage sulavõiga määritud vormi, peale tilgutage hapukoort.

Karpkala mandlitega

- 1 suurem karpkala
- ½ l piima
- soola
- võid
- 50 g soolaseid mandlilaaste
- petersellilehti
- riivitud sidrunikoort

Keetke puhastatud kala kas väheses piimas või vees kuni 5 minutit. Seejärel tõstke võiga
määritud ahjuvormi, valage üle sulavõiga, puistake peale mandlilaaste, hakitud petersellilehti ja
riivitud sidrunikoort. Juurde andke keedetud riisi või kartuleid.

Seapraad veinikastmes

- 1 kg kondita sealiha
- 2 sibulat
- 4 sl suhkruta kondenspiima
- 50 g rosinaid
- 100 g purustatud mandleid
- 1 kl lauaveini
- veidi vett
- soola

Pruunistage liha igast küljest ja maitsestage soolaga. Siis lisage natuke vett ja kooritud ning tükedatud sibulad, kondenspiim ja vein. Hautage liha kaane all pehmeks. Hautusleemele lisage rosinad ja hakitud mandlid.

Kiirlehttainast pirukad

Väikesed pirukad aitavad uusaastaööl elevust tõsta, pealegi kui ühele neist on õnneuba sisse
pandud. Võlu seisneb selles, et oa leidja salajane soov täituvat, aga soovida tuleb kõigil.

- 500 g jahu
- 300 g võid või margariini
- 1 muna
- 1 kl vett
- ½ tl soola
- 1 tl sidrunimahla või äädikat

Sõeluge tainalauale jahu, pange sellele külmast võetud või tükikesed ja hakkige kõik noaga hästi
läbi. Siis tehke või-jahumassi sisse lohk, valage sellese nõrgalt soolane vesi (ärge täitke klaasi
päris ääretasa), lisage muna, sidrunimahl või äädikas ja sõtkuge tainas valmis. Pallikujuliseks
veeretatud tainas jätke 30–40 minutiks jahedasse kohta seisma. Täidis valige meelepärane (kalaga, lihaga, köögiviljade või seentega või nende seguga, millele lisatud keedetud riisi ja muna). Üllatuspirukale pistke täidisesse leotamata põlduba või suuremat sorti pähklituum, et õnnelik sööja ei saaks seda märkamatult alla neelata.

Seisnud tainas rullige umbes ½ cm paksuseks plaadiks, lõigake lõikevormi või klaasiga rattakujulised tükid ja niisutage neid kergelt veega. Tainarattale asetage keskkohta kuhjake täidist ja katke teise rattaga. Seejärel suruge iga pirukaserv kas käe või lõikevormiga tihedamalt kokku, nii et pealmine tainaratas ühineks alumisega ja asetage pirukad veega märjaks kastetud küpsetusplaadile. Pealt määrige lahtilöödud munaga ja küpsetage kuni 15 minutit.

Vesikringlid

- ½ l vett
- 1 ¼ kg jahu
- 25 g pärmi
- 50–75 g võid
- soola
- köömneid

Valmistage eelkergitusega tainas. Selleks puistake kaussi pool ettenähtud jahust ja kallake
juurde leiges vees lahustatud pärm. Segage nn eeltainas ja jätke see rätikuga kaetult 1–1,5
tunniks sooja kohta. Kui eeltaina maht on kahekordistunud, lisage ülejäänud jahu, vees lahustatud
sool ja vahule hõõrutud või ning sõtkuge ühtlaselt elastseks massiks.

Kui tainas eraldub sõtkumisel kausi küljest ja kätelt, puistake siledale tainapätsile jahu
ja jätke veel 1,5 tunniks kerkima. Selle aja sees vajutage tainas 2–3 korda alla, siis eraldub pärmseente kasvu pidurdav süsihappegaas. Valmis tainas jaotage umbes 50g raskusega tükkideks, vormige kringlid ja laske kerkida. Nüüd pange kringlid nõrgalt soolaga maitsestatud keeva vette, kuni kringlid kerkivad pinnale. Võtke need vahukulbiga välja, asetage plaadile, puistake
köömneid peale ja küpsetage helepruuniks.

Kuninglik keeks

- 250 g võid
- 1 kl suhkrut
- 2 kl nisujahu
- 1 kl kartulijahu
- 6 muna
- 1 sidruni koor
- 100 g rosinaid
- 100 g sukaadi
- 50 g šokolaadi
- 1 tl küpsetuspulbrit või 1 sl piiritust

Hõõruge või suhkruga vahule, lisage ükshaaval munakollased ja jätkake hõõrumist. Siis puistake
juurde rosinad, sukaad ja tükikesteks murtud šokolaad ning sõelutud kartulijahu ja küpsetuspulbriga segatud nisujahu. Lõpuks lisage vahustatud munavalge. Määrige keeksivorm võiga, raputage sellele jahu, kallake tainas vormi ja siluge pealt tasaseks. Küpsetage keskmises
kuumuses umbes 1 tund. Keeksi võib valmis küpsetada päev enne tarvitamist, sest küpsetuspaberisse keeratult seisab see kaua värske.

Leivatort maasikatega

- ½ kg külmutatud aedmaasikaid
- 250 g rukkileiba
- 750 g suhkrut
- 2–3 sl võid
- piima, vahukoort või jäätist

Pool suhkrust raputage marjadele ja kuumutage keemiseni. Sulatage pannil või ja praadige
segades murendatud leivatükid ülejäänud suhkruga. Määrige lahtikäiv koogivorm võiga, raputage osa kuuma leiba põhja, sellele tõstke marjad siirupiga ja peale jälle leiba. Suruge pealmine kiht lusikaga kokku ja jätke ööseks jahedasse hoiuruumi. Enne serveerimist kaunistage tort vahukoore või jäätisega. Torti sobib süüa ka külma piimaga.

Vahuveinibool

- 2 apelsini
- 1 sidrun
- 1 pirn
- 2 dl heledat marja- või puuviljasiirupit
- 2 dl mõnda likööri (mitte koore- või munalikööri)
- 1 pudel vahuveini
- 1 suur pudel gaseeritud vett
- 1 kl külmutatud marju (kirsse, viinamarju)

Hoolega pestud apelsinid ja sidrun lõigake koorimata viiludeks, valage siirupiga üle, segage kergelt
ja jätke natukeseks ajaks seisma. Seejärel valage peale liköör ja hoidke paar tundi külmas.
Enne serveerimist valage juurde külmas hoitud vahuvein ja gaseeritud vesi ning jää asemel
lisage külmutatud marju.

Alkoholivaba bool

- 2 l limonaadi
- 1 pudel laste vahuveini
- 1 dl sidrunimahla
- 2 banaani
- 2 kiivit
- vaarikaid
- kirsse
- maasikaid

Koorige kiivid ja banaanid, lõigake viiludeks, segage marjadega, mis võivad olla külmutatud,
valage peale sidrunimahl ja ½ l limonaadi. Osa marju jätke sügavkülma. Hoidke külmas.
Serveerimise eel pange boolinõu põhja külmutatud marju, valage peale külmas hoitud segu ning
ülejäänud jahutatud limonaad.

Piimakokteil mandlite ja aprikoosidega

- 1 kl piima
- 1 sl jämedalt purustatud mandleid
- 3–4 kuivatatud aprikoosi
- riivitud sidrunikoort

Tükeldage aprikoosid, valage peale kuum piim ja laske pool tundi seista, lisage mandlid ja sidrunikoor ning mikserdage. Serveerige, kui jook on jahtunud.