Hea on teada, et orientaali valgel lühikarvalisel kassil on küll sinised silmad, kuid tal puudub soodumus kurtusele. Ka valgete albiinokasside seas pole kurtust täheldatud.

Valged kassid taluvad pigmendi vähesuse või puudumise tõttu nahas päikest halvemini kui teised. Nad võivad hõlpsasti saada ka päikesepõletuse. Eriti õrnad on kõrvad, kus karv õhem.

Mitmete rahvaste seas valitseb uskumus, et valged kassid toovad õnne.

Miks valge?

Valgete kasside nahas esineb vähe pigmenti nimega melaniin. Kassidel on leitud geneetilist mehhanismi, mille tulemuseks on üleni valge kasukas.

Albiinovalgetel kassidel puudub pigment täiesti. Neil on kahvatusinised silmad. Albiino geen on retsessiivne, mis tähendab, et see avaldub ainult siis, kui tal on paariliseks teine samasugune retsessiivne geen.

Valge märgistuse faktor. Kass võib olla osaliselt valge, kui valge märgistuse faktor täielikult ei domineeri. Kui see domineerib täielikult, võib kass olla üleni valge.

Dominantne valge geen. Esineb geenimutatsioon, millest võib saada dominantne geen, mis vähendab värvifaktorit. Tulemus on valge kass siniste silmadega.

Üleni või osaliselt valged kassid

Valged pärsia kassid

Need kuninglikud loomad on lühikese ja ümmarguse kehaga, pea on suurem kui enamikul teistel kassidel.

Neil on kõige pikem ja puhmjam kasukas pikakarvaliste kasside seas. Neid kuninglikke kasse tuleb korrapäraselt vannitada ja harjata, et hoida kasukat pulstumast ja karva sõlme minemast. Pärsia kassid eelistavad elada vaikuses ja rahus.

Tuxedo kass

Tuxedo kassidel on ühtlane must kasukas valgete laikudega lõua all, rinnal, kõhul ja käppadel. Musta peab olema rohkem kui valget. Kass näeb välja, nagu kannaks ta smokingit, sellest ka tõu nimi (tuxedo – ingl k smoking). Kõik mustavalgekirjud kassid pole tuxedod. Näiteks neid kasse, kel on mõni must laik valgel kasukal, ei loeta tuxedodeks.
Valge siiami kass

Pärit Taist, mida iidsel ajal nimetati Siiamiks. Neil on elegantne, painduv ja lihaseline keha, lühike läikiv karv ja sinised silmad. Siiami kassidele meeldib pugeda kaissu ja nad võivad olla väga häälekad, kui nende vajadused pole rahuldatud. Energilised, kiinduvad omanikku ja jäävad talle ustavaks.

Valge bengali kass

Keskmist kuni suurt kasvu, lihaselise kehaga kassid. Neil on lühike ja tihe kasukas. Nad on Aasia leopardkassi ja kodukassi ristandid. Nende kõht on valge ja valgeid laike võib esineda ka mujal. Intelligentsed, aktiivsed, energilised, armastavad vett. Sobivad hästi teiste lemmikloomadega ja inimestega. Neile meeldib ronida ja neil on iseloomulik hääl, mis võib olla väga vali.