Ilmar Räni otsustas valmistada traditsioonilise veinikastme asemel veiselihaprae juurde õllekastme. Muidu oli see n-ö klassikaline pruun kaste, mis sisaldas lisaks šalottsibulale ja porterile jahu, suhkrut, soola ja pipart. Lisatud oli veel Worchesteri kastet.

Eelroa juures hellitas lisaks lõhevahule endale sööja meeli veel kaunistuseks lisatud leivakrõps, mille retsepti leiate altpoolt. Tegu oli peaaegu paberõhukese krõbeda leivaviiluga. Leivamaitse andis krõpsule tainasse lisatud rukkimaltoosa.

Jäätis oli kaunistatud samasuguse krõpsuga, ainult rukkimaltoosata. Kuid iseäranis mõnusa maitsevarjundi andis jäätisele piparmündikaste. Selle valmistamise õpetuse leiate samuti alltoodud Santa Maria retseptivaliku hulgast.

Retseptid

Suitsulõhevaht (4-le)

200 ml vahukoort (35%)

100 g pehmet toorjuustu või pagarikohupiima

100 g kuumsuitsulõhet

värsket tilli

kivisoola (nt Santa Maria kivisool veskis)

Tellicherry pipart

värsket tilli ja roseepipart kaunistuseks

Vahustage vahukoor ja segage juurde lõhe, hakitud till, veidi soola ja musta pipart. Segage ettevaatlikult ühtlaseks massiks. Tõstke saadud mass lusikaga taldrikule või kasutage pritskotti. Kaunistage tilli, roseepipra ja leivakrõbuskiga.

Leivakrõpsud

50 ml vett

1 tl rukkimaltoosat

45 g nisujahu

½ tl kivisoola

Segage koostisained ühtlaseks massiks, laske 10 minutit pakseneda. Pintseldage tainas silikoonmatile või küpsetuspaberile ja küpsetage 150° temperatuuril umbes 15 minutit. Kumera vormi saamiseks keerake silikoonmatt või küpsetuspaber rulli.

Pidulik ahjuroog

500 g kanafileed kuubikutena

800 g porgandit viilutatuna

3 sibulat viilutatuna

1 dl hapukoort (30%)

2 muna

½ tl musta jahvatatud pipart

2 tl roseepipart kaunistamiseks

soola

vett

võid

riivsaia

tilli

Pruunistage kana kuldpruuniks. Kuumutage porgand ja sibul võis, lisage vesi ja hautage pehmeks. Nõrutage köögiviljad, lisage hapukoor ja munad ning püreerige ühtlaseks massiks. Maitsestage soola, musta pipra ja tilliga. Lisage saadud massile ettevaatlikult kanatükid ning valage võiga määritud küpsetusvormi. Raputage peale riivsaia, mõned väikesed tükid võid ja küpsetage ahjus 200° temperatuuril 40–45 minutit. Kaunistage roseepipra ja tilliga ning serveerige kas kuumalt või veidi jahtunult.

Ahjulõhe metsaseente ja ürtidega

1 kg lõhefileed

4 tl Santa Maria maitseainesegu metsa-seente ja ürtidega (veskis)

kivisoola

sidrunit

Kartulipuder

1,5 kg kartuleid

200 ml piima

50–100 g võid

¼–½ tl muskaatpähklit

kivisoola

tüümiani

Maitsestage lõhe maitseainetega ja pigistage sidrunist mahla peale. Küpsetage eelkuumutatud ahjus 180° temperatuuril umbes 20 minutit.

Koorige kartulid ja keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurnake ja tampige pudruks, lisage või ja piim ning riivige juurde ½ teelusikatäit muskaatpähklit. Lisage natuke soola ja tampige veel kord läbi. Serveerige koos lõhega ning kaunistage tüümianiga.

Piparmündikaste

400 ml vett

75 g tarretisesuhkrut

20 g värsket piparmünti

Kuumutage vesi koos suhkruga keemiseni, laske jahtuda toatemperatuurini. Lisage piparmündilehed ja püreerige, soovi korral nõrutage läbi sõela. Serveerige.

Vürtsikohv

200 ml kohvi

600 ml kuuma vahustatud piima

 jahvatatud kaneeli

jahvatatud kardemoni

Valmistage tassi või klaasi kange kohv, lisage vahustatud kuum piim ja raputage peale natuke kaneeli või kardemoni. Magusa kohvi saamiseks alustage tavalise või vanillsuhkru lisamisega tassi põhja.