Veiseliha süüakse vähe, kuid nõudluse kasv on tunda
„Veiseliha tarbimises on Eesti siseturul tunda tugevat tõusutrendi, kuna teadlikkus liha tervislikkusest, kalorivaesusest ning kasutamisviisidest on hakanud tõusma,“ ütles Katrin Noorkõiv.
„Viimase kolme aasta jooksul on märgatavalt suurenenud veiseliha tarbimine lihana ja erinevate tükkidena kontrastiks vorstile, kust eestlane veiseliha kõige paremini teab. Käesoleval ajal suudab Liivimaa Lihaveis siseturule pakkuda stabiilselt 30-40 looma kuus. Välja on arendatud erinevad turustuskanalid ning sõlmitud edukad koostöölepingud kaubanduskettidega,“ rääkis MTÜ Liivimaa Lihaveis juhatuse liige Katrin Noorkõiv.
Hoolimata sellest, et Eesti rohumaadel kasvatatud veiseliha on tervislik, sisaldades teistest lihaliikidest rohkem mineraale ja erinevaid vitamiine, on veiseliha osakaal eestlaste toidusedelis veel väike. Samuti on Eesti inimeste teadmised veiselihast ja sellest valmistatavatest toitudest vähesed.
Ühingu eestvedamisel toimub kuni 7. aprillini kaheksateistkümnes Tallinna, Tartu ja Otepää restoranis veiselihakuu, mil restoranide tippkokad pakuvad erinevaid veiselihast valmistatud roogasid, kombineerides neid hooajalise kohaliku toorainega.
MTÜ Liivimaa Lihaveis on loodud Eesti suuremate aberdiin-anguse ja herefordi tõugu karju omavate lihaveisekasvatajate poolt rohusöötadel kasvatatud veiste liha propageerimiseks ja turustamiseks. Liikmete loomadele ei söödeta erinevaid ostusöödalisandeid ega teravilja.