Kuigi mitmed finantsteenused võivad olla erinevate pakkujate juures sama nimega – näiteks tähtajaline hoius, väikelaen või kodukindlustus – on nende tingimused erinevad. Seega – kui on vaja mõnda finantsteenust osta, tasub aega võtta ja küsida pakkumisi mitmest kohast.

Võrdlemisel võib abi olla ka erinevatest portaalidest. Näiteks leiab liikluskindlustuse fondi kodulehelt liikluskindlustuse kalkulaatori, kus kirjas erinevate kindlustusseltside liikluskindlustuse pakkumised. Tarbijaveebist minuraha.ee leiab erinevaid võrdlustabeleid, mis aitavad pankade teenustasusid ning hoiuseid, tarbimislaene, krediitkaarte jmt võrrelda. Näiteks teenustasude võrdlustabelist on näha, et ülekande tegemine ühest pangast teise võib sõltuvalt pangast olla nii tasuta kui ka maksta kuni 38 senti ülekande eest.

2012. aasta lõpus Saar Polli läbi viidud uuring eestimaalaste finantskirjaoskusest ja finantsteenuste alasest teadlikkusest näitab, et alati võrdlevad enne mõne teenuse ostmist tingimusi vähem kui pooled inimesed (44%). Ise teadlikult valivate ja otsustavate inimeste kõrval on 15% neid, kes lähevad tavaliselt oma kodupanka ja ostavad sealt pakutava teenuse. Sama palju on ka neid, kes lähtuvad tuttavate ja pereliikmete soovitustest.

Enne, kui hakkad mõnda finantsteenust ostma:

Mõtle läbi, millised tingimused on sinu jaoks konkreetset teenust ostes olulised. Kodukindlustuse puhul näiteks mõtle, milliste riskide vastu end kindlasti kindlustada tahad.

Vii ennast teenuse sisuga kurssi. Siin aitavad nii teenusepakkujate veebilehed, klienditeenindajatelt täiendava info küsimine kui ka erapooletud tarbijaveebid.

Võrdle erinevate pakkujate teenuste tingimusi. Tarbijaveebis on selleks mitmeid kasulikke tööriistu. Näiteks võrdlustabelite abil saad paari hiireklikiga võrrelda erinevate pankade hoiuste, tarbimislaenude, krediitkaartide, II ning III samba pensionifondide tingimusi jpm. Kalkulaatorite seast leiad näiteks laenukalkulaatori, kuhu laenusumma, perioodi ja intressimäära sisestades saad välja arvutada igakuise kuumakse suuruse ja kogukulu intressidele. Hoiuste kalkulaatorisse hoiusumma, perioodi ja intressimäära kirja panemisel saad teada, kui palju sa neil tingimustel oma hoiuselt intressi teeniksid.