Vorsti-kartulipala fooliumis

- 500 g koorega keedetud kartuleid (6–8 tk)

- 1 punane sibul

- 4 grillvorsti

- 100–200 g maitsestatud toorjuustu

- 2 sl mahedamaitselist sinepit

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- värsket või kuivatatud majoraani

- 1 sl õli

Koorige kartulid ja lõigake paksudeks viiludeks, sibul tehke õhukesteks sektoriteks. Võtke küpsetamiseks kas suur fooliumitükk või mitu väiksemat, et teha igale sööjale oma portsjon. Määrige foolium õliga, laduge sellele kartulilõigud vaheldumisi sibulaga. Segage toorjuust sinepi ja pipraga ning tõstke kartulitele, peale pange vorstiviilud, millele riputage peenestatud majoraani. Keerake fooliumiservad kokku ja küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Juurde andke mõnda mahlast toorsalatit.

Vorstirõngas kabatšokiga

- 400–500 g keeduvorsti (rõngas)

- 200–300 g kabatšokki

- 1 paprika

- 1 sl õli

- soola

- musta jahvatatud pipart

Lõigake vorstirõngasse paraja vahega viltused lõhed, suruge neisse õhukesed kabatšokiviilud. Ülejäänud suvikõrvits ja paprika tükeldage ning asetage ahjuvormis vorstirõnga keskele. Pintseldage köögiviljatükid ja vorst õliga, küpsetage ahjus. Kabatšoki võite asendada ka kõrvitsalõikudega.

Vorsti-köögiviljahautis

- 400–500 g keeduvorsti

- umbes 1 kg värsket peakapsast

- 2 haput õuna

- 4 suuremat kartulit

- 1–1½ kl puljongit või vett

- soola

Tükeldage kapsas väiksemateks kuubikuteks, vorst, õunad ja kooritud kartulid lõigake viiludeks. Asetage osised kihiti hautamisnõusse, kõige all ja peal kapsas. Soovi korral võite vorsti eelnevalt praadida. Valage üle vedelikuga ning hautage tasasel tulel kaane all, kuni kapsas ja kartulid on pehmed.

Vorstirisoto

- 400 g keeduvorsti või lihaleiba

- 2 sibulat

- 1 kl leotatud soolaseeni

- 100 g margariini või võid

- 1 kl riisi

- 2½–3 kl keeva vett

- soola

- kuivatatud basiilikut

Tükeldage lihaleib või vorst kuubikuteks ning praadige koos kuivaks nõrutatud ja peeneks lõigatud seentega kergelt läbi. Lisage pestud riisile hakitud sibulad ning praadimisest ülejäänud rasvaine, maitsestage soola ja basiilikuga. Kallake peale vesi ning hautage kaane all, kuni riis pehme. Lõpuks segage riisi sisse praetud vorsti- ja seenetükid. Serveerige konservkurkide või segasalatiga.

Pruunistatud kaalikad vorstiga

- umbes 800 g kaalikaid

- 1 sl suhkrut

- 1–2 sl rasva või võid

- 1 kl vedelikku

- soola

- 250–300 g poolsuitsuvorsti

- aed-liivateed või majoraani

Pruunistage suhkur ahjupoti põhjas, lisage rasvaine ja kuumutage segades läbi. Lõigake kooritud kaalikad kuubikuteks ja puistake karamellisegule, aeg-ajalt segades laske kaalikakuubikutel kergelt pruunistuda. Seejärel lisage keeva vett või puljongit, maitsestage soolaga ning hautage, kuni juurvili pehme.

Eemaldage vorstilt nahk. Lõigake vorst ribadeks, praadige kergelt läbi ning lisage enne lauale andmist kaalikahautisele. Soovi korral maitsestage majoraaniga.

Vorstipihvid

- 400 g keeduvorsti

- 100–150 g juustu

- 4 muna

- ½ tl majoraani või punet

- jahvatatud köömneid

- jahu

- rasvainet praadimiseks

Lõigake vorst paraja paksusega ratasteks, veeretage neid jahus. Lõigake juustust viilud ja pange kahe vorstitüki vahele, suruge hästi kokku. Munad kloppige lahti, lisage köömned ning majoraan. Kastke vorstiviilud munasse ja praadige tasasel tulel. Hästi tuleb toit välja süvenditega pannkoogipannil, siis võite ülejäänud munasegu valada pihvidele praadimise ajal.

Vorstipihvid sobivad hautatud magushapu kapsa, kartulipudru või nuudlitega.

Vanapoisi panniroog

Igale sööjale arvestada:

- 2 keskmist sibulat

- 1 õun

- 100 g keeduvorsti

- 2 sl hapukoort

- 2 muna

- 1 sl rasvainet

- soola

- musta jahvatatud pipart

Koorige sibulad, lõigake kuubikuteks ja hautage rasvaines, kuni sibul muutub klaasjaks. Siis lisage õunakuubikud, maitsestage soola-pipraga, pange juurde vorstitükid ning kuumutage kõik läbi. Lõpuks segage juurde hapukoor, vajutage pannil olevasse segusse kaks lohku ja lööge kummassegi toores muna. Katke pann kaanega ja võtke tulelt, hoidke nii vähemalt 5 minutit. Selle aja sees munavalge kalgendub, aga kollane jääb parajalt vedelaks.

Seene-vorsti vormiroog

- 300 g poolsuitsu- või keeduvorsti

- 500 g koorega keedetud kartuleid

- 1 õun

- 1 marineeritud kurk

- 1 sibul

- 1 kl leotatud soolaseeni

- 1 sl rasvainet

- 2–3 sl hapukoort

Hakkige sibul peeneks ja hautage kergelt läbi, siis lisage kuubikuteks lõigatud vorst ning kuumutage segades. Natuke hiljem lisage peenestatud õun, kurk ja seened, seejärel kartulilõigud. Segage kõik ained ühtlaselt läbi, tõstke peale hapukoor ja hoidke 15 minutit ahjus.

HÜVA NÕU

- Õhuke vorstiviil ei kõverdu kuumal pannil, kui kasta see enne praadimist tulisesse vette.

- Kui hoiate vorstikesi enne praadimist paar minutit keevas vees ja kastate seejärel jahusse, ei pakata nad kuumas.

- Kui keedate viinereid, lisage vette pisut soola, siis jäävad nad terveks.

- Kõva täis- või poolsuitsuvorst kastke enne koorimist külma jäävette, siis eraldub nahk kergemini.

- Kuumaks aetud rasv ei pritsi, kui pannil on tükike leiba.

- Rasv ei pritsi praadimisel ka siis, kui lisate pannile näpuotsaga soola.

- Kui enne praadimist pühkida panni äädikase köögipaberiga, ei hakka rasv kuumal pannil pritsima.

- Seismisel kibekaks muutunud rasvainete maitse paraneb, kui neid kasutada sibula kuumutamisel.

- Sogaseks muutunud taimeõli läheb jälle klaariks, kui sellele lisada tsipa soola.