- Põhjamaade müüt pajatab 12 jumalast, kes peajumal Odini juures Valhallas pidu peavad. 13. külalisena kontvõõraks tulnud kurjusejumal Loki ässitab pimedat pimedusejumalat Höderit, et too laseks puuvõõrikunoole muidu haavamatu ilujumala Balderi pihta. Balder sureb ning maailm hukkub.
- Tavapäraselt viis võlla juurde 13 trepiastet. Pühal õhtusöömaajal istus 13ndana lauda Juudas.
- Jeesus Kristus löödi risti reedel. Väidetavalt ulatas Eeva õuna Aadamale samuti reedel ja ka veeuputus alanuvat sel päeval.
- Võib-olla peegeldub siin meeste ürgne hirm naiste ees, kel on ihus 13 väravat ja kes 13 korda aastas on isemoodi. Ka nõiad lendavad ringi 13 korda aastas — iga täiskuu ajal.
- 13 on 1 võrra suurem kui 12. Tosinat on aga paljudes kultuurides kasutatud ühikuna, sest 12 on hästi tubli kordarv. Kui 13 eset jagada kaheks, kolmeks, neljaks või kuueks võrdseks rühmaks, jääb iga kord üle üks.
Ent eelkõige võib asi olla ammusel ajal kasutatud kuu-päikesekalendrites. Ühte päikeseaastasse mahub 12,41 kuutsüklit — niisiis 12 “päris kuud” ja üks vilets, 13. kuu.
- Reede, 13. esineb aastas vähemalt korra ja enimalt kolm korda. Meie ehk Gregoriuse kalender kordab end iga 400 aasta tagant. Igas 400aastases tsüklis on 4800 kuud. Neis kuudes on 13. kuupäevi mõistagi kokku 4800. Need aga ei jagune nädalapäevade vahel võrdselt, sest 4800 ei jagu 7ga.
Igatahes on 13. kuupäev reedel suurema tõenäosusega kui ükskõik mis teisel nädalapäeval.
[TABLE_8]
- Kes pelgab kõike, mis seotud arvuga 13, kannatab triskaidekafoobia all. Kellele teeb hirmu just nimelt reede, 13., sellel on kallal paraskevedekatriafoobia (kreeka paraskeve “reede” + dekatria “kolmteist” + phobos “hirm”).
Triskaidekafoobia on eriti levinud USAs, kus hotellides pahatihti puudub 13. korrus ja 13. toad. Ka sportlased on üsna ebausklikud. Vormel 1 võistlustel pole pärast aastat 1976 ükski auto kandnud numbrit 13.
- Ent 13st peetakse ka lugu. 13 triipu — kuus valget ja seitse punast — USA lipul tähistavad 13 osariiki, kes 1776 asutasid Ameerika Ühendriigid. USA riigivapil on paljud elemendid 13 kaupa: (taeva- ja kirja)tähed, triibud, nooled, oliivipuulehed ja oliivid, püramiidikihid. Üks kõigi aegade kuulsamaid korvpallureid Wilt Chamberlain, kes ainsana on NBA mängus visanud 100 punkti, kandis numbrit 13.
- Astraalmütoloog Heino Eelsalu sõnul oli vanade eestlaste nädal viiepäevane — kesknädal oligi keskmine päev. Ju siis oli meil just reede pühaks päevaks. 
- Kord kutsuti Mark Twain õhtusöögile 13. külaliseks. Sõber soovitas tal minemata jätta. “Seal läkski halvasti,” rääkis Twain pärast sõbrale. “Neil jätkus süüa ainult kaheteistkümnele.“ 
- Eesti “kuraditosin” on inglise keeles baker’s dozen — sõna-sõnalt “pagaritosin”. 1266 hakkas Inglismaal kehtima seadus selle kohta, kui palju peab leivapäts kaaluma. Et vältida alakaalu eest ette nähtud karmi karistust — käsi maha raiuda -, andis pagar kundele, kes tellis 12 pätsi, pealekauba veel ühe. 
- Õieti peaks reede, 13. olema hea päev — kaks negatiivset tegurit kokku annavad positiivse tulemuse.
Kalender kord parandas vea: “Eks teie, va prohmakad, tea — kui reede on 13, jääb järele tolm teist, sest halb, mis läks untsu, on hea!”
A. ITSKOK

paraskevedekatriafiil