Iga maakond esitab hiljemalt 26. märtsiks konkursile ühe küla, külade piirkonna või aleviku, kus on viimase kolme aasta jooksul toimunud nähtav positiivne areng. Liikumise Kodukant hinnangul on algatusega aidatud kaasa külakogukondade arengule ja külasisese koostöö suurendamisele, samuti külakogukondade ja kohalike omavalitsuste koostööle.

Hindajatena kaasatakse Riigikogu, Põllumajandusministeeriumi, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Maalehe ja Kodukandi esindajaid. Kes Riigikogust Ene Ergma mantlipärijaks saab, selgub juba pärast valimisi.

"Aasta Küla konkurss on mulle andnud eheda kokkupuute tegusate inimestega. Sain kinnitust, et külade edenemiseks on kõige olulisemad inimesed. Selle tõestuseks on kõik 60 küla, mida olen aastate vältel hindajana külastanud. Jääb ainult soovida, et igas külas oleksid sellised teisi sütitavad eestvedajad," sõnas aastail 2007-2013 aasta küla kandidaate hinnanud Ene Ergma.

Aasta Küla konkursi juhend ja ankeet ning eelmistel konkurssidel osalenud külade tutvustused leiad internetist Liikumine Kodukant kodulehelt