Leival on eestlase elus tähtis roll. Sellest on saanud toidu ja elatise sünonüüm. Asjata ei nimetata õlut vedelaks leivaks.

Nüüd on teadlased leidnud, et õllest võib abi olla paljude terviseprobleemide puhul. Seda on eriti hea teada olukorras, kus arstid streigivad ning vastuvõtule on raske saada.

Väike pudel õlut katab 7% inimese päevasest energiavajadusest, andes pea sama palju valke ja süsivesikuid ning elutähtsaid B-rühma vitamiine ja mineraalaineid. Nii piisab juba 14 pudelist õllest, et katta organismi ööpäevane toitainete- ja energiavajadus. Samas annab õlu vähem kaloreid kui viinamarjamahl või täispiim. Seega võiksid oma igapäevase piima ja mahla õllega asendada need, kes soovivad kaalust alla võtta.

Juba üks pudel õlut mõjub rahustavalt ja lõõgastavalt, vähendades stressi ja ärritust. Samuti aitab pudel õlut suurendada hea kolesterooli hulka veres ning vähendada veresoonte lupjumise ning trombide tekke ohtu.

Teadlaste sõnul pidurdavad õlles sisalduvad polüfenoolid ja flavonoidid vananemist, tulemuse saavutamiseks piisab juba ühest pudelist õllest.

Vanematel inimestel on teatavasti probleeme unega, kuid siingi tuleb appi igaõhtune pudel õlut, mis mõjub rahustavalt ja uinutavalt. Lisaks näitavad uuringud, et üks väike õlu soodustab vanematel inimestel mälu säilimist ja kaitseb vaimsete võimete vähenemise eest. Samuti aitab õllejoomine vabaneda neeruliivast ning kaitseb sapi- ja neerukivide tekkimise eest. Õllejoojatel esineb ka vähem maovähki.

Vanemad naised, kes lõuna- või õhtusöögi juurde ka õlut joovad, on tänu selles sisalduvale ränile kaitstud neid ohustava luudehõrenemise eest. Katsed on näidanud, et regulaarselt õlut tarbivate meeste luude kaltsiumisisaldus on suurem kui naistel.

Ka on leitud, et piima asendamine õllega aitab tunduvalt vähendada gaasivaevusi. Tänu väikesele alkoholisisaldusele pole õlles haigusttekitavaid baktereid, mis aga piima ja vee joojatele pidevalt muret valmistavad.

Seega piisab vaid 30 pudelist õllest päevas, et oleksid terve, energiline, rõõmus ja rahulik kuni elu lõpuni.

JÜRGEN TOPSIK

"Naeri" tervisetoimetaja



KOKSTI

Haiku

kui kõik tahavad

sulle selga süljata

oled teistest ees

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE

Oravatele rohkem palderjani!

November on tervete hammaste kuu. Ma olen seda ammu öelnud, et hundid söönud, hambad terved.

Õed Tihedad, mu korpulentsed naabrinaised ülevalt, tulid mulle ukse taha. Kui sisse said, langesid kaela. "Meie vahel on keemia," õhkasid õekesed.

Mul lõi nägu särama, enesekindlus tõusis - mõtlesin, et kas nüüd siis tõesti läheb asjaks.

"Kodukeemia," ütlesid õekesed pärast ootusärevat pausi. Nad võtsid kilekotist uue megasuperpuhastusvahendi välja. Tulid näitama, kui puhtaks see kõik teeb.

Lugesin kusagilt, et raamatud on üks kõige suurem tolmuallikas. Eriti igavad raamatud. Selge siis.

Kuna tervis on mulle kõige tähtsam, otsustasin oma märkimisväärselt koguka raamatukogu ära visata. Mõtlesin ka tule otsa panna, et ohtlikust tolmust lõplikult vabaneda, aga seda ma siiski ei teinud.

Nüüd siis seisavad mu raamatud õues, riita laotud nagu küttepuud.

Analüütikute, kärajate, ekspertide ja teiste teadjamate pingsa töö tulemusena on välja selgitatud, miks on Riigikogu viimasel ajal pidanud ööistungeid. Selle taga ei ole Keskerakond ega valitsuskoagulatsiooni vajaduspõhine eelarve.

Vastus on lihtne: kuna Toompea lossis on kahetariifne voolumõõtja, tuleb öine elekter odavam. Nii kulub vähem raha valgustuse peale ning suure kokkuhoiu teeb läbi ka puhvet, mis on saadikutele öistel istungitel teiseks kui mitte esimeseks koduks.

On kuulda olnud, et uuel aastal, kui elektriturg avaneb ja elekter vähemalt kolmandiku võrra kallimaks läheb, hakkab parlament rohkem ööistungeid pidama.

10. detsembriks, kui uus elektripakett peab olema valitud, kutsus juhatus kokku Riigikogus esindatud parteide ümarlaua, et kujunenud olukorda analüüsida.

Juba on jõudnud Keskerakonna esindaja teada anda, et sellegipoolest jätkavad nad kümneminutiliste vaheaegade võtmist ning nende haare laieneb - varsti lähevad nad sama taktikaga ka Brüsselisse euroeelarveläbirääkimistele.

NB! Lihulas pole konstaablit, Lihula vajab politseinikku. Kahju, et endine Ida prefekt Alus (ei ole lätlane) juba politseimajja nõunikuks tehti.

Või hoitakse Lihula sooja kohta politsei peamehele Küüdile, kes veebruaris Tallinnas ameti maha paneb?


VAATAKS TÕTT

KRISTIINA OJULAND: "Pole normaalne, et pärast pudeli õlle joomist ei tohi autorooli istuda."

Eesti Päevaleht, 26. november 1997



TÕRRE PÕHJAST

Kogu poliitika põhineb enamuse ükskõiksusel.

JAMES RESTON



TÕSI TAGA

- Püramiidskeemile pani aluse vaarao.

- Kui hind pole taskukohane, on tasku vale koha peal.

- Naine arvas, et hakkab ettevõtjaks. Esialgu lubas minu korralikult ette võtta.

- Kehvas tanklas saab solkkütust ja rämpstoitu.

- Kes puude taga metsa ei näe, on ise metsa poole!

ANDRES ÜLVISTE



PAETISME

- Enamasti tegutsevad päevavargad öösiti.

- Kui lennupileti hind tõuseb, hakkavad lennukid kõrgemal lendama.

- Rahaga sõpru ei osta, nemad tulevad lõhna peale.

- Heast peast läks süda pahaks.

- Kas see on suurusehullustus, kui suguvõsast tehakse sugupuu?

JÜRI PAET


PEALT KUULDUD

Koolitüdruk tuleb sünnipäevapeolt koju.

Ema: "Jõid seal ka või?"

Tütar: "Šlaasi kampust."


LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et mehed pole kunagi laisad, nagu kinnitab mu vanameessõber?

KREETA KARBU

Kitsekülast

  

Lugupeetud Kreeta Karbu!

Vastab.

Ehkki teile vahel tundub, et ta midagi ei tee, on ta rakutasandil alati äärmiselt hõivatud.

VILLEM SAKSPERE

tühjatoimetaja