Aktsioonist „Konnad teel(t)“ on saanud tore kevadekuulutaja, mis toob loodusest hoolivad inimesed tegema tänuväärset tööd meie ökosüsteemi heaks. „Konnadel on meie looduses väga märkimisväärne roll täita ja nad on toiduahelas tähtsal kohal. Seetõttu on oluline, et kõik sigima suunduvad konnad saaksid võimaluse paljuneda. Kui sellele teekonnale jääb ette tiheda autoliiklusega maantee, saavad paljud neist paratamatult hukka. See ei ole looduslik suremus,“ andis probleemist ülevaate „Konnad teel(t)“ eestvedaja Kristiina Kübarsepp. „Mõne tunniga võib massilise rände ajal hukkuda sadu täiskasvanud konni, mis on suur kaotus. Vaid umbes ühest protsendist kullestest saavad konnad, kes ise suudavad järglasi saada,“ lisas Kübarsepp.

Seda probleemi leevendavad vabatahtlikud konnatalgulised, kes sarnaselt möödunud aastatele korraldavad iseenda kodukandis konnade üle tee aitamise aktsioone. Esimesed teated liikuma asunud konnadest tulid juba eelmisel nädalal ning rändeteel abistati ligi 2000 kahepaikset. Samas polnud ränne massiline veel kõigis rändekohtades. Vihmaste ja soojade õhtute jätkumisel peaks ränne lähipäevil kõikjal Eestis veelgi suurema hoo sisse saama. „Kuna ilm taas konnarännet soosib, palume kõigil meile konnarände kohtadest kindlasti teada anda. Üks viis seda teha on kodulehel , kus on konnavaatlusteks olemas spetsiaalne kaardirakendus,“ kutsus Kübarsepp kõiki inimesi kaasa lööma.

Eesti eri paigus on plaanis korraldada üle 20 konnatalgu. Konnade üle tee aitamises pole mitte midagi keerulist – tuleb teada kohta, kus konnad üle tee liiguvad, tabada ära rände algus ning siis helkurvesti, pealambi, kinnaste ja ämbritega varustatuna kahepaikseid nende kevadrännakul abistama asuda. Kindlasti tasub soovist konni abistama minna anda teada ka ELFile ning tutvuda konnatalgute infoga kodulehel.

Ülimalt oluline on konnatalguliste enda ohutus. Nii kahepaiksete kui ka konnatalguliste turvalisuse pärast soovitatakse talgukohtades kasutada ajutist konnatõket – see takistab konnade teele pääsemist ning talgulised saavad tee äärest tõkke tagant konnad ämbrisse koguda ning ohutuses veendununa nad üle tee toimetada.

Aktiivsel konnarände perioodil tasub ettevaatlik olla ka autojuhtidel, kes pimedal ajal liiguvad rändega ristuvatel maanteedel. Tee kõrval helkurvestidega ja pealampidega vabatahtlikke märgates tuleb autojuhil olla väga tähelepanelik ning vajadusel vähendada kiirust. Sobiva ilma korral kestab aktiivne ränne 4–5 ööd.

Teadaolevate rändekohtade kaarti saab vaadata kodulehelt: konnad.elfond.ee

Kui konnatalgutel on vaja abikäsi, siis teavitatakse sellest aktsiooni „Konnad teel(t)“ Facebooki lehel.