Mullu Aadu Luukase missioonipreemia pälvinud teoloog Toomas Paul annetas 32 000 euro suuruse preemiasumma Tallinna diakooniahaigla hospiitsosakonnale. See 12 voodikohaga osakond on mõeldud haigetele, kelle tervendav ravi ei ole enam võimalik.

Riigikogu liige ja endine haridusminister Tõnis Lukas teatas jaanuaris, et kuni õpetajate palk ei tõuse, keeldub ta ka omaenda 358eurosest palgatõusust ning kannab selle igakuiselt üle liikumisele Noored Kooli.

Tänaseks on Lukas veebruari, märtsi, aprilli ja mai eest annetanud 1432 eurot. Meenutuseks: kümme aastat tagasi annetas Lukas programmile Valgus Kooli umbes 60 000 krooni ehk ministrile ette nähtud esinduskulu.

Sihtasutuse Noored Kooli kommunikatsioonijuhi Margus Otsa sõnul on neil lisaks Lukasele veel 21 püsitoetajat, kokku laekub igas kuus 1200 eurot.

Peaministrilt kirikule

Reformierakondlasest ettevõtja Jaanus Rahumägi annetas mullu Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikeskusele uue, spetsiaal-selt seljavaevuste raviks mõeldud seljavenitus- ehk ripplaua.

Reformierakonna suurrahastaja Märt Vooglaid annetas aastaid tagasi aga lausa miljon krooni Pelgulinna sünnitusmajale.

Peaminister Andrus Ansip ütles eile ERRile, et tema on annetanud 50 000 krooni Käru kirikule ja Tartu Pauluse kirikule veelgi rohkem.

Viimaste aastate ühe kõige silmapaistvama annetuse – seda ka sõna otseses mõttes – tegi hiljuti lahkunud ärimees Tiit Veeber, kes annetas viis miljonit krooni Tartu Peetri kiriku torni ehitamiseks.

Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming ütles, et Veeberi annetus võib tegelikult kujuneda suuremakski kui viis miljonit.

“Tööd käivad. Ta ei andnud rahapakki, vaid tasu töö eest, mis ei ole veel lõppenud,” rääkis Tooming.

Koguduse õpetaja sõnul on kõik eestlaste rajatud kirikud ajalooliselt ehitatud annetuste abil. Gustav Goldman annetas 1884. aastal Peetri kirikule kella, pingistiku ja altarimaali. Erruläinud sõdur Ado Zello kinkis kroonlühtrid.

“Suurannetajate nimesid on kiriku ajaloos suhteliselt palju ja ka väikeannetajaid on palju. Need summad, mis kogunevad kirikus pühapäeviti annetatavast piskust, on protsentuaalselt ehk suuremadki kui suur-annetused,” arvas Tooming.

Swedbanki annetuskeskkonna andmetel on selle panga kliendid heategevuseks annetanud ühtekokku 194 416 eurot.

Enim on annetatud Pelgulinna sünnitusmajale (15 762 eurot) ja Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefondile (19 361 eurot). Siiski on summad pigem väikesed.

Riigikogu Toimetistes ilmunud artiklis toob Praxise majanduspoliitika analüütik Risto Kaarna välja, et aastail 2008–2009 deklareerisid Eesti organisatsioonid annetusi ja kingitusi 22 miljoni euro väärtuses, mis moodustas vaid 0,16 protsenti SKTst. Annetajate osakaal oli 2009. aastal ligikaudu 5,4 protsenti elanikkonnast.

Rumeeniaga sarnane

Eesti sellisele tasemele mõistagi veel ei ulatu, meie heategevuse suurusjärk on võrreldav Tšehhi ja Rumeenia heategevuse mahuga.

Arenenud lääneriikides annetatakse lausa 2 protsenti SKTst. Ka rikkad avaliku elu tegelased kergendavad välismaal tihti oma kukrut üldise hüve nimel.

Näiteks Microsofti asutaja, miljardär ja filantroop Bill Gates annetas hiljuti 750 miljonit dollarit rahvusvahelisele tervishoiufondile Global Fund. Harry Potteri raamatute autor Joanne Rowling annetas 2010. aastal ligi 13 miljonit eurot
Sclerosis multiplex’i uurivale teaduskliinikule.

Isegi mullu ametisse valitud Läti president Andris Bērziņš lubas oma kõige esimese kuupalga annetada Nitaurskoi keskkoolile, kus ise õppis, teise aga Sigulda gümnaasiumile.

Lääne heategijad toetavad ka Eesti haiglaid ja lastekodusid. Mõne aasta eest annetas Saksa firma ASB Grünland omanik Helmut Aurenz Pärnu haiglale 61 521 eurot, mille ta oli kokku kogunud Saksa ettevõtjate käest. “Kui ettevõtjatel läheb hästi, tuleb saadud kasumit ühiskonnaga jagada,” kommenteeris mees oma tegu.