Apteegitill teeb õnnelikuks
Apteegitilli (Foeniculum spp.) nimetatakse sageli ka fenkoliks. Apteegitill oli püha Hildegardi lemmiktaim. Pühak õpetas: "Apteegitill teeb meid õnnelikuks, parandab seedimist ja meie keha saab healõhnaliseks."
Tänapäeval ravitakse apteegitilli seemnete ja ürdiga köha ning hingamisteede põletikke. Beebidel leevendab nõrk ürditee kõhugaase, imetaval emal aga suurendab seemnetee piimaeritust. Arvutiga töötajad võiksid teha talvisel pimedal ajal apteegitilli teega silmakompresse.
Salat-apteegitill ehk sibul-apteegitill (F. azoricum) on täiuslik dieetköögivili, sest ära saab kasutada nii ürdi, mugula kui ka juure. Hariliku (F. vulgare) ja magusa apteegitilli (F. dulce) teisendite vahe on väike. Pisut erinevad toimeained muudavad maitset, sellepärast on neid kutsutud ka mõruks ja magusaks apteegitilliks.
Apteegitill on tegelikult kahe- kuni mitmeaastane taim. Meil kasvatatakse teda enamasti üheaastasena, sest ta talvitub halvasti ja niisiis ei saa me seemet, mis lõunamaades on hea müügiartikkel.
Apteegitill armastab kergemat toitaine- ja õhurikast mulda, soojust ja päikest. Lehesaagiks kasvatage teda teisel põllul, sobib pärast kartulit või juurvilja.
Üheaastasena kasvatades külvake seeme avamaale mai lõpus, kui muld on üle 10° soe. Seeme idaneb 2-3 nädalat. Taimede harvendamisel jätke vaheks 10-15 cm. Juba kuu pärast tärkamist sobivad lehed maitseroheliseks.
Salat-apteegitilli on mõttekas kasvatada vaos, sest muldamine annab ebamugulale hõrguma maitse. Salat-apteegitillil kasutatakse lisaks lehtedele ja õisikuvartele sibulalaadset leherootsude paksendit ehk ebamugulat, mis valmib augustiks. Kui võtate söögiks mugula, hakkige lehed ja varredki hästi peeneks ning pange talveks sügavkülma või kuivatage.
Tarvitage ära ka õisikuvarred: peenestage need ja kuivatage, saate talveks hea maitseaine. Õisikuvarte lõikamine suurendab lehe- ja mugulasaaki. Mida kiiremini neid kuivatate, seda aroomikama maitseaine saate.
Juured jätke esialgu üles võtmata, sest hilissügiseks on nad kasvatanud õrnrohelised lehed. Selleks ajaks on teised maitsetaimed kas koristatud või on külm nad ära võtnud, kuid apteegitilli ei näpista isegi -5°.
Kaheaastasena kasvatamisel katke taimed talveks paksult turba või puulehtedega või võtke juured üles ning hoidke keldris liiva sees.
Apteegitillil on aniisi-lagritsamaitse. Ta on väga suure kasutusalaga maitse- ja köögiviljataim, sobides salatisse, kõikidesse kalaroogadesse, aga ka sea- ja kanaliha, muna ning aedviljaga.
Köögis saab kasutada juurigi. Need koorige, peenestage ja kuivatage, seejärel jahvatage pulbriks - ongi vürtsikas maitseaine olemas.