Maadevahetusprotsess Eestis ei ole veel kaugeltki lõppenud, kuid juba on Eesti eeskujul hakatud ka mujal Euroopas aktiivselt maid vahetama.

"Euroopa Liidus on arvukalt väheväärtuslikke maid. Praeguses kriisiolukorras oleks igati mõistlik vahetada need perspektiivikate piirkondade vastu," selgitas Euroopa Komisjoni maadevahetusvolinik Valdur Rindkere.

"Kreeka kohta on meil juba paberid vormistatud. Anname ära 132 000 ruutkilomeetrit kasutut maad, sadu miljardeid riigivõlga ning 12 miljonit protestivat kreeklast, vastu aga saame õitsva Türgi majanduse, 783 562 ruutkilomeetrit suure arengupotentsiaaliga looduskaunist maad, Ararati mäe koos Noa laevaga ning ligi 80 miljonit usinat maksumaksjat."

Järgmisena läheb vahetusse Portugal.

"Kui ikka kõik 11 miljonit inimest räägivad ainult portugali keelt, siis ei olegi neilt oodata muud kui vaid 228 miljardi dollarilist SKTd ning negatiivset majanduskasvu. Portugal vahetatakse Šveitsi vastu," selgitas volinik Rindkere.

"Inimesi on palju vähem, portugali keelt ei räägi mitte keegi, pangad toodavad kasumit, majandus õitseb, kellasid tuleb nagu hööveldatud laudu Peipsi tagant, SKT on 527 miljardit dollarit, tänavatel kõlab itaalia, prantsuse ja saksa keel," loetleb volinik Šveitsi eeliseid.

Vahetusjärjekorda ootavad ka endised idabloki riigid Eesti, Läti ja Leedu.

"Ilma nende väikeste vereimejateta tõuseb Euroopa majandus taas fööniksina tuhast," on volinik lootusrikas. "Ühekaupa pakkudes need kaubaks ei lähe, aga kui anname kolm kahe hinnaga, siis peaks vahetus Norraga olema majanduslikult igati kasulik."

Koos maadega lähevad vahetusse ka paljud valitsused. Nii asub Eesti esimest euroopalikku valitsust juhtima peaminister Andreas Pisnas, tööstuse paneb õitsema majandusminister Ioannis Strapas, siseministri toolile istub Kenos-Martyros Rehavas, Euroopa õiguse paneb maksma justiitsminister Kristophoros Lachimas ning oma drahmi toob meile rahandusminister Jyrgios Igilas.

ΣΕΡΓΕΙ ΓΕΡΑΝΟΣ

SERGEI GERANOS

maadevahetusvoliniku kabinetiülem


KOKSTI

  

Veateate haiku

Kolm kindlat asja:

surm, maksud, kadunud fail.

Arva, mis juhtus.

Tõlkinud A. ITSKOK


VILDE VAADE

ANTON VILDE

"Joome ära 2012" esimees

Sümboolselt just munadepühade paiku sai mu kõige esimene armuke, igavesti noor (ei ole trükiviga!) vanaproua Saagimi Anu poole sajandi vanuseks. Õnnitlused ja kallistused takkajärele! Anu, ikka pea püsti ja edasi ning pea meeles: pinsini pole enam palju jäänud.

Mul on sõbra pärast mure. Ma ei tea, kuhu ja kelle poole pöörduda. Asi sai alguse eelmisel aastal, mil võimas jõud, kes on võimeline ka mägesid liigutama, keelas mu sõbral koos sõpradega igasuguse väljaskäimise ja väljasistumise ära. Kuid see pole veel kõik. Sõber ei võta nüüd ka tilkagi kärakat ning suitsetamise jättis kah maha.

Kesse elunautimise ära keelas, sellest ei tohi kõva häälega rääkida, muidu võib veel maavärin tulla, tsunamist rääkimata. Aga eks te ise taipate, kellest jutt on. Ei ole ju palju võimalusi.

Otsustasime kamraadidega, et võtame asja käsile. Esiteks panime kaebuse teele soolise võrdõiguslikkuse voliniku poole. Tema ju ometi peaks nii tõsise probleemiga võitlema ning lõpuks lahenduse tooma.

Märgukirja saatsime ka Marianne Mikkole, kes muidu võitleb naiste õiguste eest, aga et maailmas valitseks rahu ja tasakaal, loodame, et ta astub välja ka meeste õiguste ja vajaduste kaitseks.

Muuseas, seda nõuab ka võrdse kohtlemise printsiip ning Lissaboni lepingu preambulisse pandud õiguslik säte, mis ütleb üheselt, et mehi ja naisi tuleb kohelda soost olenemata.

Kaebuse esitasime ka tarbijakaitseametile, sotsiaalministeeriumile, vabariigi valitsusele, Ärma talule ning Riigikogu jalgpalli, kasakate ja kodanikuühiskonna toetusrühmale - siinjuures lähtume ELis laialt levinud põhimõttest, et mida rohkem, seda uhkem.

Nüüd siis ootame vastuseid ja konkreetseid tegevusjuhiseid, kuidas eluga edasi minna olukorras, kus üks käsi on puudu.

P. S. Keskerakonnast ei minda niisama, Keskerakonnast ei visata välja, Keskerakonnast minnakse ka vanglasse. Minu teada on kinnimajas moodustamisel parteirakuke. Samas soovitan olla tähelepanelik, et keegi kambrit või tervet trellitatud maja skeeme tehes ära ei erasta.

NB! Jätkub registreerimine 5. mail toimuvale üritusele "Joome ära!" Teeme sel päeval Eesti alkoholist lagedaks!


MUDA MIHKEL PAJATAB

Pühad on selleks korraks läbi ja kanad saavad tagasi oma tavapärase elurütmi.

Leida möllas munadega kogu reedese päeva. Sikutas aina sibulatelt koori ja sidus ümber munade. Nüüd on suur hulk sibulaid paljad nagu porgandid.

Poe juures tähistasid ka filosoofid ülestõusmispühi, ainult et ühel filosoofil oli ülestõusmisega probleeme.

Nagu ikka, arutati igasugu teemadel. Üks filosoof ütles, et bensiin on nii kalliks läinud, et ei jaksa ämbritäitki osta, et ennast põlema panna.

Laupäeval kogunesime Põhu Karla ja Tigu Evaldiga Kolme M-i klubisse ja arutasime ilmaasju. Teemasid oli palju, alustades naistest ning lõpetades poliitika ja kuritegevusega.

Meile jäi arusaamatuks, miks kohtu poolt süüdi mõistetud sulid neile antud karistusega nõus on. Võiksid ju edasi kaevata Keskerakonna aukohtusse ja küll neid oleks siis õigeks mõistetud.

Praegu on nimetatud erakonnal pereheitmise aeg. Uppuvalt laevalt ka ei põgene nii palju rotte kui nüüd Keskerakonnast liikmeid.

Külavanem Mäidu Äädikas lubab järgmisel aastal taotleda Luuavarrele munapealinna tiitlit, sest ega valikuvõimalust eriti pole. Paremad ja igasugused mõeldamatud pealinnatiitlid on juba ära napsatud.

Küll me selle saame, sest kes see ikka nii väga muna tahab olla.

Muda Mihkel

  



VAATAKS TÕTT

KADRI JÄÄTMA: "Poliitikas ei tunne vahel vend venda, veel vähem vend õde või mees naist."

Postimees, 29. oktoober 1998



TÕRRE PÕHJAST

Ainult siis võid kindel olla, et poliitik räägib tõtt, kui ta möönab, et on suli.

JAY LENO




AMET EI RIKU

- Aasta kaalujälgija sai priske auhinna.

- Kunstivaras pani pildi taskusse.

- Triikijal läksid viigid mööda pükse.

- Puupea töötas harukontoris.

- Joodik astus kikivarvul karskusseltsi.

- Arutu ootas peatuses bussi.

ANDRES ÜLVISTE