Leedus tuvastati viljapuu bakterpõletik (Erwinia amylowora) 2005. aastal ning Lätis 2007. aastal. 

Taimetoodangu Inspektsioon on viinud viljapuu bakterpõletiku monitooringut läbi 9 aastat. Kahjustaja esinemist tuvastatud ei ole, mis võimaldas tunnistada Eesti alates 2005. aastast kaitstavaks piirkonnaks viljapuu bakterpõletiku suhtes. Selline staatus tähendab ühelt poolt rangemate nõuete järgimise kohustust neile, kellel soov kaitstavasse piirkonda paljundusmaterjali ja istikuid turustada, andes samas aga ka õiguse turustada neist pärit taimi teistesse Ühenduse kaitstud piirkondadesse.

Viljapuu bakterpõletiku puhul tähendab see, et kaitstavasse piirkonda on kahjustaja peremeestaimi lubatud toimetada üksnes sama staatust omavast piirkonnast. Taimed peavad olema varustatud taimepassiga, millel peab olema tähis ZP-b2. Nõuded kehtivad õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlaka, toompihlaka, astelpihlaka, küdoonia, tuliastla, Davidi fotiinia ja villpöörise paljundus- ja istutusmaterjali suhtes.

Eesti puhul tähendab see, et ilma nõutud tähisega taimepassita on nimetatud taimeliikide paljundus- ja istutusmaterjali teistest liikmesriikidest Eestisse toimetamine ja siin turustamine keelatud, mistõttu tuleks istikuid ostes kindlasti veenduda taimepassi ja sellel tähistuse ZP-b2 olemasolus. Nende puudumisel soovitame taimi mitte osta. Tuvastatud kahjustajast saastunud ja nende läheduses asuvad või kasvavad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed kuuluvad hävitamisele.