Kaksteist diplomit

Tänavuse masinapäeva toimumispaiga valik oli Jüri Vaikjärve sõnul mõjutatud soovist parandada Raplamaal Märjamaa vallas tegutseva Sillaotsa Talumuuseumi kogus oleva vanatehnika hoiutingimusi. Tegijad said oma restaureerimistööd laiemalt näidata ja päeva tulud läksid talumuuseumi vanade masinate varjualuse ehituse alustamiseks.

Laulude, tantsude ja pillilugudega ilmestatud üritusel käis ringi ka hindajate komisjon, kes andis välja diplomid koos peasponsori Põllumehe Kaubamaja kinkekaardiga.

Pildil on masin, mille eest Sillaotsa Talumuuseum sai omapäraseima jõumasina diplomi. Tegu on 1920. aastatel Soomes Pori masinatehases toodetud 10hobujõulise BMW kuumpeamootoriga, millega saab tööle panna rehepeksumasinaid, sindli- ja laastulõikusmasinaid, veskeid, segumasinaid jne.

Jüri Vaikjärv sai oma 1923. aastast pärit statsionaarmootori Jumbo eest nii kõige paremini restaureeritud jõumasina kui ka kõige kaunima “lauluhäälega” (hindas samal päeval esinenud muusikutest žürii) jõumasina diplomi.

Kõige suurema arvuga maamootorite väljapaneku eest sai diplomi Raivo Hannus. Vanima traktori (mootor DKW 1930. aastate lõpust) diplomi sai kohalik mees Aksel Viisut, kes saabuski näitusepaika selsamal eksponaadil sõites. Vanima auto (Ford-T, 1921. aastast) eest pälvis diplomi Üllar Suvemaa, vanima mootorratta (pärit 1911. aastast) eest Paul Kukk. Vanima statsionaarmootoriga käivitatava mehhanismi (viljaveski) eest autasustati Margus Usinat.

Kõige paremini restaureeritud auto (DKW, pärit 1930. aastate lõpust) eest sai diplomi Vahur Sirk ja kõige paremini restaureeritud mootorratta (DKW, 1920. aastate lõpust) eest Heiki Muda.

Parimate autoekipaaži kostüümide diplomi sai Toomas Kirsipuu ja kõige paremini kaunistatud pulmaauto eest Väino Karu.

Juba tuleb täiendust

Sillaotsa Talumuuseumi varahoidja Jüri Kusmin ütles, et muuseum tänab kõiki, kaasa arvatud kultuuriprogrammi esinejad. Annetustest, sissepääsutasust ja laada müügiplatside maksust kogunes muuseumi masinate varjualuse jaoks 741 eurot.

Järgmine masinapäev peaks Jüri Kusmini arvates toimuma mõnes teises paigas. Üks asi, et tegijad saavad omavahel suhelda ja oma tehnikat teistele näidata, kuid eri paikades korraldatav päev annaks ka võimaluse vanatehnikat laiemalt tutvustada.

Jüri Kusmin lisas, et Sillaotsa Talumuuseumi on pärast masinapäeva juba helistatud ja pakutud ekspositsioonile täiendust. “See on üks puuraamiga saekaater, mida pakuti Läänemaalt,” ütles Kusmin.