Pilt: Tarmo Vaarmets

Maakera on seest tühi

Eilsel Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil avalikustas linnapea Aksel Sajusaar kaua ning hoolikalt varjatud saladuse selle kohta, miks Vabaduse väljaku ümberehitamine nõnda kaua aega võttis.
Nimelt kaevasid töömehed uue esindusväljaku rajamise käigus liiga sügava augu ning avastasid, et maakera on seest tühi. Veel enam — maakera sees asub teine maakera, mis on meie omaga täpselt sarnane.
Töömehed kohtusid kaevetööde käigus neile vastu kaevanud töömeestega, kes olid samuti liiga sügavale kaevanud. Tegemist oli maakera sees oleval maakeral asuva Tallinna all-linna töömeestega, kes sealset Vabaduse väljakut rekonstrueerisid.
Suhtlemisel allilma meestega selgus, et nemad on siiani uskunud, et just nende maakera, mis asub meie maakera sees, asub hoopis väljas. Samuti on maakera sees asuva maakera elanikud pikka aega oletanud, et nende maakera sees võib olla teine maakera, kus elavad samasugused inimesed nagu nemad.
Linnapea Aksel Sajusaare sõnul on allilma Tallinna linnavalitsusega loodud sõbralikud suhted. Viimase paari kuu jooksul on teineteisel korduvalt külas käidud, Tallinna ning all-linna ametnikud on koguni vastastikku teineteist asendamas käinud.
“Eks see mupo pressiesindaja skandaal näidund ilmekalt, et allmaailmast tulnud Normann ei jää meie Normannile karvavõrdki alla,” selgitas linnapea, kes ise on äravahetamiseni sarnane all-linna linnapeaga, kelle nimi on samuti Aksel Sajusaar.
Järgmisel nädalal sõidab terve Tallinna linnavolikogu kuuks ajaks all-linna, sealsed linnavolinikud aga võtavad kohad sisse meie pealinna volikogus.
Sõprussuhete elavdamiseks pannakse Tallinna ning allilma vahel käima kiirtramm. Trammiliini ehitavad Hiina ehitusmehed. Praegu on arutlusel see, kas trammiliini rajamisse kaasatakse ainult maakera peal elavad hiinlased või lüüakse käed ka maakera sees elavate hiinlastega, kes ise on veendunud selles, et just nemad elavad maakera peal ning maakera peal elavad hiinlased elavad maakera sees.
SERGEI KRAANA
“Naerile” otse maakera südamest



KOKSTI

Minu teadmised hüpermarketist

veerev liharull

kasvatab sammalt siga

karjub hamba all

A. ITSKOK



VILDE VAADE

Oh sa pühade püss, kus oli alles pidu! Ühel õhtul, õigemini meigivabapäeval ja grillihooaja ametliku avamise päeval panime sõprade ja juhututtavatega kärsad likku.

Kui äraminemisaeg käes, tellis keegi seltskonnast minister Langi ametiauto meile järele. Küll me alles kihutasime öösel mööda Tallinna. Tee peal tegime mõned burksid, tasuta saime muide, sest keegi seltskonnast maksis kaardiga. Kas tšekk esitatakse kellegi väljamaksmiseks, seda ma ei tea.
Hüppasime läbi veel Estonia teatrist ning pakkusime ennast Pipiks ja timukaks, valvuritädi pani meie nimed bloknooti kirja. Siis käisime veel Rimi ukse taga prõmmimas ja nõutasime värsket Eesti liha. Pärast said kõik meie omad, kes aga tahtis, Langi autoga otse koju viidud. Ka paar hääletajat Tammsaare teel.
Mina lasin end viia Mustamäele ühte uude kortermajja, kus mõnega autoseltskonnast suundusime järelpeole ja tähtedega laulma. See oli nii marukihvt, et läksime üle käte ja äkki tuli ukse taha naabrist laulutaat Volli isiklikult ja kutsus meid korrale. Nüüd on aga vanameistril krimiasi kaelas ja mina ei tea, kuidas edasi elada.
Mis Langi ametiautost saab, kes sedagi teab. Mina arvan, et küll asi takerdub allikakaitse taha või saadetakse keegi (ega ometi mitte mina?) riigisaladuse paljastamise eest vanglaleivale. Kuid igatahes hommikul pohmas peaga otsustasin, öiseid jauramisi meenutades, et olen nüüd iga päev meigivaba.
Andke andeks ja vabandage, aga tahaksin Savisaart kiita. Kuidas küll tema ette teadis, et meid enneolematu veeuputus tabab ning iga paat hinda läheb? Kuidas ta teadis pealinnas paadimaksu kehtestada? On see ime või mitte, igatahes Tallinnas ei uputa.
See-eest mujal on selline värskendav spaapakett et vähe ei ole. Kas on põhjuseks paadimaks, reisisaatjad või ühissõidukite sõidugraafiku kärpimine, vaevalt et seda ninja Siskagi teab. Huvitav, mis siis saab, kui müügimaks kehtima hakkab?
P.S. Vajan abi. Mida teie arvate, kas peaksin õnneratta teenindusse viima, et sellelt talverehvid alt ära võtta ja suverehvid asemele panna? Kes teab, andku sellest helendavate kepikestega märku nüüd ja kohe.
ANTON VILDE
talverehvid juba all

Pilt: Tarmo Vaarmets


RETROVIISOR

Need kaks hirmsasti kulunud karu on uhkelt üle 50 aasta vanad. Tagumise sain mina kingiks, kui umbes kolmene olin, eespoolne kingiti mu abikaasale Marile ligikaudu samas vanuses.
Vähese säilinud karvkatte ülevaatliku kaemusliku analüüsi tulemusel võib arvata, et ehk nad lausa ühes samas vabrikus kusagil NLi avarustes kokku õmmeldi. Minu omal on koguni selline asjandus rindkeres, mis karu seliti keerates veidrat möginat kuuldavale tõi ja mögiseb kergelt veel praegugi, kui elukat kõvasti raputada. Mari karu on vaid saepuru ja vatti täis.
Nagu pildilt näha, on minu lemmikloom vähe paremini säilinud. Tuleb sellest, et ma õige pea autode peale üle läksin. Tüdrukud väntsutasid oma nukke-loomi ikka kõrge vanuseni.
Vahepeal veetsid elukad väljateenitud puhkust kapinurkades, kuni paarikümne aasta eest nad uuesti lagedale toodi. Siis hakkasid nad me kolme tütre käes uuesti aktiivset leluelu elama. Mis tähendas seda, et neid järjekindlalt edasi väntsutati.
Vanaema veetis tunde neid kokku lappides, käppasid paigates ja äratiritud silmi pähe õmmeldes. Sedamoodi on need toredad loomad senini vastu pidanud ja vahepeal pappkastis sõbralikult koos puhkust veetnud, aga varsti ootavad neid ees uued katsumused, sest me keskmise tütre Riste esiktütar Mia saab varsti kuu aega vanaks.
Hoidke alt, kollased karud!
LEMBIT REMMELGAS


TÕRRE PÕHJAST
Kui tahad enda kohta tõde teada, solva oma naabrit.
TŠEHHI VANASÕNA



VAATAKS TÕTT

ERNESTO PREATONI: “Tallinnast väljapoole võib täna ehitada vaid see, kes on kas kommunist või ei mõtle majanduslikult.”

Postimees, 7. oktoober 1999



TÕSI TAGA

• Joodik on inimese neljajalgne sõber.

• Et inimeseks saada, pidi ahv looma moodi tööd tegema.

• Rullnoka puhul on kapoti all hobujõud, rooli taga jobulõug.

• Vaid lähedalseisev isik saab teha kaugeleulatuvaid järeldusi.

• Uusi sotsiaaltöökohti pealinnas: koerapulmakorraldaja, löökaugutäide, kiidulaulu klaverisaatja.

ANDRES ÜLVISTE



HOIA KOKKU

• Kasuta nõudepesumasinat ainult mustade nõude pesemiseks.

• Käi palju jala. Trammis liigu pidevalt ringi. Veel parem: käi kuu peale.

• Linna sõida naabrimehe autoga.

• Keera küte maha. Näiteks õlivaat.

• Kui loed valgustkartvaid tekste, lülita valgus välja.

JÜRI PAET

LEONARD VINTSI PILDINURK: KAALUJÄLGIJA