Artur Talviku sõnul teeb Vabaerakond eelnõule väga põhimõttelisi muudatusettepanekuid ning otsustab eelnõu toetamist lähtudes koalitsiooni valmidusest neid ettepanekuid arvestada.

„Meie põhilised sisukohad on: inimestele lähedal asuv osavald ja selle kogu peavad olema pigem reegel koos eranditega, tuleb tagada kindel ja piisav tulubaas ning tõsta ambitsiooni – kohalik omavalitsus alaku 11 000 elanikust. Kohalike elanikega arvestamine ja parteimõju vähendamine näeb ette ka ühinemisküsitluse kohustuslikkuse kriteeriumi, et kohalikest ei saaks niisama üle sõita,“ ütles ta.

„Tallinna linnaosade iseseisvumine ja omavaheline koostöö – seda teemat valitsus kardab nagu tuld, sest pealinnas resideeruv Keskerakonna koll tundub poliitiliseks vastandumiseks endiselt kasulik. Võtame ette Tallinna reformi, et anda linnaosadele iseseisvust ja moodustada nendest pealinna koostöökogu. See mudel välistaks Tallinna kuritarvitamist ja tooks välja linna positiivseid erinevusi,“ ütles Talvik.

Tema sõnul valitsuse eelnõu räägib küll efektiivsusest, kuid ei jätab tähelepanuta tulubaasi, kohalikku demokraatiat ja autonoomia küsimusi. „Reformi ideoloogiline raskuskese on päris lähedal exeli tabeli mentaliteedile,“ ütles ta.