"See puudutab erinevate aruannete esitamist, koostamist. Kui meil on paarikümne inimesega kogudus, kellel on vana ajalooline kirik üleval pidada ja peetakse jumalateenistusi võib olla paar korda kuus, siis see bürokraatia selle koguduse juriidilisel elushoidmisel on natukene raske," selgitas Viilma.

Esimeses voorus jagunesid hääled: Tiit Salumäe 9, Ove Sander 13, Marko Tiitus 12 ja Urmas Viilma 23. Teises voorus jagunesid hääled: Urmas Viilma 32 ja Ove Sander 25 häält.

Kuni uue peapiiskopi ametisseseadmiseni 2. veebruaril täidab peapiiskopi kohustusi piiskop Einar Soone.

Kirikuseadustiku kohaselt valib peapiiskopi kirikukogu, mis koosneb 12 praostkonna, vaimulike konverentsi ja kaplanaatide esindajatest ning konsistooriumi liikmetest. EELK XXIX Kirikukogu koosneb 57 liikmest.

Iga praostkonna sinodil on õigus üles seada üks peapiiskopi kandidaat. Kandidaatide esitamise tähtaeg oli 1. juuli 2014. Valituks osutub kandidaat, kelle poolt on hääletanud üle poole kohalolevatest kirikukogu liikmetest.

Senine peapiiskop Andres Põder oli ametis 10 aastat ning arvati kirikuvalitsuse otsusega alates 23. novembrist emerituuri.

Peapiiskopiks kandideerisid:

Urmas Viilma (1973), Tallinna Toomkooli kaplan ja toomkoguduse õpetaja – esitasid Ida-Harju ja Järva praostkond;

Ove Sander (1970), Nõmme Rahu koguduse õpetaja – esitasid Tallinna, Tartu, Valga, Viru ja Võru praostkond;

Marko Tiitus (1971), Viljandi praost – esitas Viljandi praostkond;

Tiit Salumäe (1951), Lääne praost – esitasid Läänemaa ja Lääne-Harju praostkond.

Pärnu ja Saarte praostkondade esitatud Tartu Pauluse koguduse õpetaja assessor praost Joel Luhamets loobus eelmisel nädalal peapiiskopiks kandideerimisest.