Türilt Kurgja poole on jõgi juba praegugi enam-vähem aerutatav, kuid allpool on veel jääkate peal ning selle peal veel omakorda lume ja veekiht. Nii nagu kevadel ikka.

„Kui aga homme 15 kraadi sooja tuleb ja sealt edasi ilmaprognoosid paika peavad ehk kolm-neli päeva üle pluss kümne hoiab, siis on jää läinud,“ ennustab Raud.

Karmile võistlusele, kus saab sõita kahte distantsi — pikka (78 km) ja lühikest (47 km) — on end praeguseks kirja pannud 400 osalejat ning edasilükkamine lööks segamini nii nende kui korraldajate pikemaajalised plaanid. „Kõik on meil ju 14. aprilli peale kavandatud, söögid ja asjad,“ viitab Koit Raud.

Kauaks püsima jäänud jää on siiski ühel aastal tänavu juba üheksandat korda toimuva aerutamismaratoni korral edasi lükanud.

„Kõige karmim ilm, mis võistluspäeval olnud, oli -5 kraadi, lörtsisadu ja tugev vastutuul,“ meenutab Raud. Kuid lisab kohe ka meeldiva poole: kõige soojem võistluspäev on kulgenud +16kraadises õhusoojas ja +10kraadise veega.

„See on ju nagu lahja suveilm! Päikeselise ilmaga võistelda on kõigile rõõm, ka neile, kes ümber lähevad,“ naerab mees.

Ilmaportaalide prognoose vaadates võib aga vabalt juhtuda, et ilusa ilma rekord lüüakse üle. Koit Raua andmetel lubatakse 14. aprilliks kohati lausa 23 soojakraadi. Elame, näeme!

Jooksvat teavet Türi-Tori kiirlaskumise kohta leiad Facebookist ja maratoni kodulehelt.