“Leiburi Leivategu 2014” finalistid on Allan Toodo Pärnust linnast retseptiga “Allani seemneleib”, Eve-Kati Mägi Tartumaalt retseptiga “Kõhu pai”, Anita Karma Tallinnast retseptiga “Bruno kanepiseemne leib”, Ingrid Mardisoo Tõrvandist retseptiga “Inksu salaseemneleib”, Maris Arulepp Luunjast retseptiga “Kõrvitsa-seesamiseemne leib rosmariini ja köömnetega”, Maris Paiste Moskvast retseptiga “Meie pere lemmikleib – MEIB”, Kai Kalmann Tallinnast retseptiga “Pesamuna päevaleib”, Veronika Kookmaa Kasepäält retseptiga “Sigurileib seemnetega”, Ene Mõistus Nõmmelt retseptiga “Seemneleib toortatraga” ning Heili Tõnisson Sakust ja Palamuselt retseptiga “Tõnissoni seemneleib”.

“Vahel tekib küsimus, et kui erinevalt siis leiba ikka küpsetada saab. Tänavusi võistlustöid hinnates teeb südame soojaks teadmine, et meie kodustel leivaküpsetajatel ideedest küll puudust ei tule,” kommenteeris tänavust konkurssi žürii liige ja ajakirja Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal. Kirikali sõnul on põhivõtted koduleiva küpsetajatel selged ning käes on aeg loomingulisteks leidudeks. “Konkursile saadetud retseptides on kasutatud trendikaid uusi tooraineid nagu näiteks tšiiaseemned ning leiutatud toredaid edasiarendusi eestimaistest traditsioonilistest kooslustest. Võrdselt häid töid on sellel aastal rohkesti ja pelgalt retsepti põhjal on võitjat eriti raske ette arvata,” lisas Kirikal.

“Meele teeb heaks ka see, et koduleivaküpsetajate oskuste ja loovuse tase on niivõrd kõrge, et ka Eesti vanimale leivaküpsetajale Leiburile on nad palju meeldivaid üllatusi pakkunud,” ütles Tiina Rühka. Rühka kinnitusel on kaks eelmist võiduleiba “Triinu rukkileib” ja “Eha hommikuleib” leidnud oma truu tarbijaskonna ning mõlema leiva tootmine jätkub ka pärast uue võitja selgumist.

“Leiburi Leivategu 2014” finaalüritusele peavad finalistid tooma kolm eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud eelvoorus esitatud retsepti järgi. Lõppvõistluse žüriisse kuuluvad Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ning Leiburi tootearendajad Heldi Käär ja Nele-Riin Koskaru, Oma Maitse ja Toidutare peatoimetaja Siiri Kirikal, Herkki Ruubel restoranist Raimond (Hedon Spa) ning kõik finalistid ise, kes üheskoos valivadki välja uue ühise lemmikleiva.

Võiduleiva võtab Leibur tootmisesse üle kogu Eesti. Võiduleiva autorit premeeritakse 1500 euroga. “Leiburi Leivateo” konkurssi korraldatakse tänavu kolmandat korda. Eelmisel kahel aastal laekus “Leiburi Leivategu” võistlustele mitmelt poolt Eestist kokku üle 120 rukkileiva retsepti. “Leiburi Leivategu 2013” võitjaks osutus Eha Karus Jõhvist ning “Leiburi Leivategu 2012” võitis Triin Kuus Põltsamaalt.

Konkursile laekunud retseptid leiab SIIT.