Loomulikult saab Nõlvak aru, et paljudele võib üleskutse mõjuda häirivalt — palgatööd pole, leiba pole, lootust pole, nüüd tule veel tasuta tööd tegema!

“Samas võiks just talgupäev näidata, et tasu ootamata koos tegutsedes on võimalik kohalikku elu ühiselt paremaks muuta,” leiab ta.

Soov on, sundi pole

Suur osa talgutest saab toimuma külades, kus “Teeme ära!” partneriks on viit tuhandet maainimest ja 15 maakonnaorganisatsiooni ühendav Eesti Külaliikumine Kodukant.

Kaasa löövad ka Riigimetsa Majandamise Keskus, kes pakub välja sadakond tööpaika, ning Eestimaa Looduse Fond, kes leiab neisse talgujuhid.

Ühiseks ettevõtmiseks on käed löönud veel Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit ning Õnnepank. Erinevalt neist, kes tahavad ühiselt midagi ära teha, soovib “Teeme ära!” 2008. aasta kampaania järel tekkinud Õnnepank hea teoga aidata konkreetset heategu vajavaid inimesi.

Käib töö ja vile koos

Kutsudes rahvast 1. mail talgutele, ei soovi “Teeme ära!” väita, et kusagil ühiselt juba ei askeldata või ühist tööd ei võiks ette võtta mõnel muul kuupäeval. Ka ei tähenda talgute seotus küladega seda, et igas külas tingimata midagi ette võetaks — kui aga võetakse, on see algataja vaba tahe.

Kaasa lööma kutsutakse ka linnarahvast, seda kas siis oma vanavanemate kodukülas, suvekodukülas või mõnes muus neile tähtsas paigas.

Ühise töö tegemise kõrval — nii võttes on ju ka töö tegelikult lõbu — on talgute eesmärk jutustada ja kuulata lugusid, õppida läbi nende tundma paiku ja inimesi, nende minevikku ja väärtusi.

Talgutega püütakse taastada seega osake rahvuslikust mälust, mille Nõukogude aeg ning lauslinnastumine endaga kaasa viisid.

Talgud on aga lõbusad ka otseses mõttes — päeval lauldakse “Kaerajaani”, mille viisile on tehtud hulk uusi lustakaid sõnu, välja antakse talgulaulik.

Õhtul ootavad rakkus pihkudega rahvast simmanid. Korraldajad loodavad, et ka muusikamehed astuvad üles n-ö talgu korras, seega tasuta.

Lisaks muusikameestele-naistele oodatakse endast märku andma ka neid, kes talgulistele näiteks kümme paari kindaid loovutaksid või enne simmanit sauna kütaksid.

Vaikselt on talgupäeva ära peidetud ka mõni aeg tagasi hoogsalt välja käidud “leppimise”, õieti küll ühistes huvides ühiselt tegutsema õppimise mõte.

Talgutele kutsutakse ka muid keeli emakeelena kõnelevaid inimesi, eraldi on korraldatud venekeelne teavitamine. “Kasulike tegude päev” — nii võiks olla selle ettevõtmise nimi eesti keeles.

Aga leppimine?

“Kindlasti ei soovi me, et talgud meenutaksid omaaegseid kommunistlikke laupäevakuid,” lausus “Teeme ära!” avalike suhete juht Tiina Urm. “Tahaksime uuele elule ärgitada koos töötamise kui meie rahvakultuuri iidse ja loomuliku osa.”

Korraldusmeeskonna vaikne soov on see, et talgud muutuksid ühekordse ettevõtmise asemel tavaks, hakkaksid, nagu endiselgi ajal, iseseisvat elu elama.

“Teeme ära!” eestvedamisel on toimunud prügikoristustalgud 2008. aastal ja “Minu Eesti” mõttetalgud 2009. aastal.


Kuidas ja millised talgud teha?

- Leia oma lähikonnast või teisest südamelähedasest Eestimaa paigast üks ära tegemist ootav tegu ja hakka talgujuhiks.

- Talgud võivad olla pargi või kiigeplatsi kordategemine, rahvamaja remontimine, muinsusmälestise korrastamine, külaseltsi asutamine või edasiste plaanide pidamine.

- Mõtle üksikasjalikult läbi, millisteks töödeks, kui palju inimesi ja milliseks ajavahemikuks vajad.

- Oma idee saab alates 4. märtsist talguna ära registreerida lehel www.teemeara.ee, kus see peagi ka teistele nähtavaks muutub, ning asuda teisi kaasa kutsuma ja talgupäeva ette valmistama.

- Talguliste registreerimine algab 1. aprillil.

- Kõik, kes on valmis talgulistele pidu korraldama, võivad ühendust võtta kultuuritoimkonnaga. Esinejad saavad ennast kirja panna alates 15. märtsist.

n Talguid saab toetada töövahendite, kinnaste, kottide, toidu või joogipoolisega, aga ka köetud saunaga.

n Maakondades toetavad ja ühendavad talgukorraldajaid koordinaatorid, kelle kontaktid leiab samuti lehelt www.teemeara.ee.

n Talgupäev on hea võimalus tutvustada kaugemalt tulnutele kodukandi elu ja kultuurilugu.

Allikas: www.teemeara.ee