Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu (ELDÜ) juhatuse liikme Piret Loometsa sõnul on hea diabeedi kontroll oluline ja kordades odavam kui tagasipöördamatute tüsistuste ravi. “Põhjamaades, kus diabeeditarvikud on kõigile kättesaadavad, tehtud uuringud näitavad, et I tüüpi diabeeti haigestunud inimese eluiga võib tänapäeval olla pikem diabeeti mittepõdevast inimesest, kuna diabeeti põdev inimene pöörab suurt tähelepanu tervislikule toitumisele ja kehalisele aktiivsusele,” selgitas Loomets.

Eesti Haigekassa on Tartu Ülikoolist tellitud insuliinipumbaravi kulutõhususe uuringu põhjal seisukohal, et pumbaravi ja pidev veresuhkru jälgimine ei ole kulutõhusad.

“Arvestada tuleb seda, et täna diagnoosi saanud inimene peab ravimite ja tarvikute toel oma tervist hoidma terve eluea. On ju selge, et täna diabeeti põdeva inimese ravivahenditesse investeeritud eurod võimaldavad tulevikus kokku hoida sama inimese kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvaid ravi- ja sotsiaalabikulutusi,” sõnas Loomets.

Eesti põeb esimest tüüpi diabeeti 630 last, nendest 300-l on insuliinipumbad. Valdava enamuse isnuliinipumpadest on Eesti lapsed saanud heategevuse toel. ELDÜ poolt läbiviidud uuringu kohaselt vajavad insuliinipumpa veel vähemalt 100 last. Kahjuks ei suuda enamus Eesti peresid 1600 eurose omaosalusega kõige kaasaegsemat insuliinpumpa lapsele osta. Sellest vajadusest tingituna alustabki ELDÜ heategevuskampaaniaga lastele insuliinipumpade soetamiseks.