Programm sai alguse Ameerikast, kus 1981. aastal juhtus traagiline õnnetus 9-aastase Jimmy Beveridge'iga, kes oma perega loodusesse telkima minnes lähiümbrusesse seiklema läks.

Ta eksis ära ning hukkus alajahtumise tõttu, kuna otsijatel ei õnnestunud teda õigel ajal leida. Seejärel algatasidki Jimmy otsingut juhtinud korravalvurid programmi, mis 1999. aastal tõlgiti rootsi keelde ja sealtkaudu ka Eestisse jõudis.

Nii selgitas Maalehele Eesti Skautide Ühingu haldus- ja arenduskoordinaator Sirje Pool.

Käitumisjuhis metsas eksimise korral on alljärgnev.

1. KALLISTA PUUD

Kui kõnnid metsas ringi, suureneb otsimisala iga tunniga neli korda. Puu on kindel kaaslane, kes seisab kindlalt omal kohal ega lähe sealt kunagi kuskile ära. Vali endale üks kindel puu ja saa temaga sõbraks.

Kui peaks äikeseline ilm olema, siis selleks puhuks pea meeles, et äikese ajal on ohtlikud üksikud puud või postid, metsas kõrged puud ja kuivanud puud! Kõige pikseohtlikumad puud on tamm, pappel, kuusk, mänd, paju ja haab.

2. OLE NÄHTAV JA KUULDAV

Tee sellest, mida metsa alt leiad, puu külge tähelepanuköitja (midagi üldisest rohelusest eristuvat - näiteks leitud kilekott, kokkupandud värviline lillekimp vms). See on vajalik nii otsijatele kui sulle endale, et oleksid tegevuses. Aktiivne sihipärane tegevus viib mõtted natuke olukorrast eemale ja nii ei tule väikesel lapsel ehk ka nutt pidevalt peale.

Oluline on, et sa ei läheks oma puust kaugele, muidu tekib uus segadus, et oled uuesti eksinud ja ka puu on kadunud.

Hädamärk on number "3". Kui puu läheduses on teerada, siis tee otsijate jaoks käbidest, kividest, okstest vms teeraja peale kolm joont. Samuti on metsa minnes hea kaasa võtta vile, millega saad anda hädasignaali vilistades kolm korda järjest. Vilistamine peletab eemale ka loomi.

3. HOIA SOOJA

Ära võta seljast ära ühtegi riideeset ega peast mütsi! Ära istu palja maa peale, vaid tee endale kuuseokstest istumisalus - see võiks olla nii paks kui su käsivarre pikkus sõrmedest küünarnukini.

Ja kui jaksu on, siis ehita istumisalusele peale ka varikatus - otsi pikemad toikad (oma puu lähedalt), pane need ringina vastu puud ja hakka nende peale laduma kuuseoksi. Alusta altpoolt - kõigepealt üks ring, siis teine natuke kõrgemale alumiste okste peale jne.

Selline "katusega" onn peab vihma ja kui peaksid poole ehitamise pealt ära väsima või ei jätku lähedal piisavalt kuuseoksi, siis on sul vähemasti natukenegi tuulevarju. Istu alusele, selg tugevasti vastu puud ja pane käed ümber kõverdatud jalgade. Selline asend annab ja hoiab sooja.

Ja veel: enne metsa minekut teavita alati kedagi pereliikmetest või tuttavatest sellest, millal ja kuhu sa plaanid minna.