Kui kindlustada vaja,

   vii puuga seljas rahakott.

Kui maha põleb maja,

   käib väike tengelpungki. M.o.t.t.

A. ITSKOK


Kodutööd ajavad tülli

Kui kooselu lõpetamise põhjustena toovad paarid ise välja iseloomude sobimatuse või seksuaalklapi puudumise, siis Šveitsi sõltumatu instituudi professori Leopold von Schutzgummi longituudanalüüs näitab, et lahutuse peamiseks põhjuseks on hoopis pisitülid kodutööde pärast.

Anna ja Viktor elasid koos kaksteist aastat. Siis aga lagunes neile pulmadeks kingitud hinnaline tolmuimeja Vihr 8 ning Viktor keeldus edaspidi tubade koristamisest.

“Olen ju mees ning minulgi on mingi väärikus,” põhjendas Viktor lahutuspaberite sisseandmist. “Tolmuimejaga töötades tundsin end nagu tõeline mees. Isegi harja ja kühvliga suutsin harjuda, kuid viimaseks tilgaks karikas sai tolmulapp, millega naine mind voodi alla saatis.”

“Toiduvalmistamine on meie peres olnud ikka naiste töö,” tutvustas Linda põhjusi, mis teda abikaasast lahkuma sundis.

“Ühel ilusal päeval tuli aga Heino kööki ja teatas, et nüüd tahab ka tema süüa teha. Olin sellest niivõrd jahmunud, et ei saanud sõnagi suust — kas viinerid ja nuudlid, mida me kakskümmend viis aastat söönud oleme, ei kõlbagi enam? Jooksin nuttes magamistuppa.

Kui ma sealt paari tunni pärast välja tulin, oli Heino elutoas laua katnud. Mida kõike ta ei teinud, et mind kui naist alandada: Soupe aux Haricots Verts, siis kohe Foie gras Alain Rogié.

Kuid sellest talle veel ei piisanud, magustoiduks oli Pompe aux Pommes du Perigord ning Dom. Cauhapé Noblesse 2001.

Sellist mõnitamist ma enam välja ei kannatanud ning otsustasin lahutuse sisse anda.”

Lepitamatusse tülli on pööranud ka Antonio ning Renee.

“Kooselu alguses lubas Antonio mind kätel kanda, hoolitseda ja armastada,” seletab Renee (47, nimi ja sugu muudetud). “Kuid mida aasta edasi, seda vähem ta kodutöödes osales. Küll oli tal vaja sõpradega välja minna, siis ei saanud põneva vormelautode võistluse vaatamist katkestada. Nii jäi tubade koristamine, nõude pesemine ja isegi prügi väljaviimine ainult minu õlule. Aga mina käin ju ka tööl ja toidan peret.”

Praegu elab Renee üksi, kuid on taas vaba ja õnnelik.

SERGEI KRAANA

“Naeri” sotsiaaltöötaja


VILDE VAADE

Keskpäeval kogunesime majarahvaga ümber oma kolhoosiaegse korterelamu, võtsime kõik käest kinni ning karjusime kooris: “Me usume Eesti Energiat!”

Inimketiga toetasime veel elektrifirma juhti Sandor Liivet, kelle kallal avalikkus ilmaasjata hambaid teritab. Käed eemale temast ja tema firmast!

Kas teil on tõesti siis raskel ajal kade meel, et kodanik teenib aastas vanas vääringus üle kahe miljoni krooni ning talle liisitakse uus Audi A6 uues vääringus 1000 eurot kuus?

Minule teadaolevalt algab varsti rahandusministeeriumi ja sotsiaalministeeriumi koostöös kampaania, et turgutada alkoholi tarbimist ja seeläbi saada rohkem aktsiisimaksu. Kampaania põhisõnum on “Kui jood, ära peale võta!”

Meie idapiiril hakkas kehtima uus piiriületuskord. Ei enam saa niisama lihtsalt üle. Samuti pole enam piiril neid kurikuulsaid järjekorramüüjaid, kes sellega äritsesid: võtsid koha ära, siis müüsid selle raske raha eest ära, misjärel võtsid jälle sabas platsi.

Naabrieided õed Tihedad on nüüd maruvihased, sest neil kadus hea teenistus ära — nad ju vanad salasigarettide ja odava kütuse ületoojad ning järjekorramüüjad.

Et neid aidata, tegime siseministeeriumile ettepaneku: “Et sigareti- ja kütuseäri hingitseb, palume kompenseerida Vene sigarette ning kütust üle piiri toonud Eesti Vabariigi kodanikele edaspidi saamata jääv tulu.”

Meie valla ainuke päästekomando paneb uksed kinni. Edaspidi tulevad appi vabatahtlikud pritsimehed, kui neil juhtub aega olema.

Päästjate eeskujul läheb sügisest vabatahtlikkuse printsiibile üle ka perearst koos ambulatooriumiga ning konstaablipunkt. Läbirääkimised vabatahtlikkuse üle käivad praegu vallavalitsuse ja -volikoguga.

Minuga saab ühendust aadressil eesnimi punkt perekonnanimi hätt punkt komm. Perekonnanime asemel võib kirjutada ka perenimi, küll see kohale jõuab.

Vajadusel sekkub e-postiljon — küll tema juba ümbruskonnas kõiki tunneb ja kõike teab ning saadetise õige adressaadini toimetab.

ANTON VILDE
Tohoh! Staarkolumnist!

VAATAKS TÕTT

ANDRES VARIK: “Kui aga mistahes pangas midagi juhtub, kasutavad poliitikud selle alati enda huvides ära, ning see on normaalne.”

Eesti Päevaleht, 19. juuni 1998

TÕRRE PÕHJAST

Ma kadestan joodikuid — neil on vähemalt teada, mille kaela kõik ajada.

OSCAR LEVANT


TÕSI TAGA

- Müüjaks turumutt, müügiks murututt!

- On ilmselt vale kant, kui vastas kale vant.

- Maks on kopsakas.

- Supinahk leemendab.

ANDRES ÜLVISTE

n All for sale and for tüse too.

n Väär kaup väärt hinnaga.

TARMO VAARMETS

PAETISME

- Elektri hinnatõusust on õhus elektrit.

- Visake rohkem kildu — killud toovad õnne.

- Seoses suhkru kallinemisega tõstavad mesilased mee hinda.

- Rikkal on ninaesiseks lookas laud, vaesel vuntsid.

- Mitte kõigile pole pükste ost taskukohane.

JÜRI PAET

ANEKDOOT

Küla juurde ehitati mobiilimast. Kuu aja pärast hakkas rahvas kaebama. Kellel pea valutab, kellel paha olla, kellel nina jookseb verd…

Mobiilifirma vastas: “See on alles köömes. Oodake ära, kuni me masti sisse lülitame.”