Lääne-Tartumaa piirkonnas on omavalitsused, kelle elanike arv ei ole üheski 5000 elanikku, mida näeb ette valitsuses heaks kiidetud haldusreformi plaan.

Seega tuleb hakata leidma edasiviivaid lahendusi, mis tagaks piirkonna arengu ja kvaliteetsete teenuste kättesaadavuse. Läbirääkimiste alustamine ei pruugi tähendada veel ühinemist, kuid see loob võimalus alustada arutelusid, kaasata eksperte ja läbi viia uuringuid.

Vähemal või rohkemal määral on Elva linn piirkonna tõmbekeskuseks, seega on Elva initsiatiiv mõistetav- piirkonna lapsed käivad Elvas koolis, lasteaias, muusikakoolis, huvikoolis, spordiringides. Elva perearstid teenindavad kaks korda rohkem patsiente kui Elvas elanikke. Elvas on suured ettevõtted, kes on tööandjaks piirkonna inimestele.

Ühine suurem omavalitsus on suuteline pakkuma elanikele kvaliteetsemaid teenuseid, kuivõrd suuremate eelarvemahtude juures saab palgata kvalifitseeritumaid töötajaid ja ametnikke, kellel on võimalus spetsialiseeruda. Kasvab uue omavalitsuse võimekus investeerida ning osaleda Euroopa Liidu projektides. Uue omavalitsuse väljakutseks saab kindlasti olema ühistranspordi liiklus piirkonnas, mida on vaja oluliselt parandada ja tihendada.

Ettepaneku saanud volikogud peavad Elva linnale kahe kuu jooksul edastama põhjendatud otsused läbirääkimiste alustamisega nõustumise või sellest keeldumise kohta.