Minu aastaring metsas hakkab pihta talvel, mil teen ära järgmise aasta küttepuud. Kuna metsa pole palju, pole ka kogused suured – 20–30 ruumi, mitte rohkem, ja mulle on metsatöö pigem kerge trenni eest. Või mis kerge, proovige ise talvel metsas sumbata ja saega möllata.

Müügiks pole ma kütet eriti teinud ja seda mitmel põhjusel. Esiteks on mul kaks ahiküttega elamist, mis puid neelavad, ja teiseks, nagu öeldud, pole seda metsa ka nii eriti palju.

Kui paar aastat tagasi olime sunnitud Tartus suurema korteri otsima, tegin teadlikult valiku ahiküttega korteri kasuks. Ja seda üsna proosalisel põhjusel – kuidas ma ka ei arvutanud, ikka tuli enda puude kasutamine keskküttest odavam nin nii ma säästan ligi 1000 eurot elamiskuludelt aastas.

Ja olgem ausad – toas on ka hoopis teine õhk kui kesküttega korteris, kus niiskus on välja köetud. Kuna linnakorteri kütmiseks kulub kümmekond ruumi aastas, siis on see üsna tulus lahendus küttepuude väärindamiseks.

Ei tasunud ära

Kolmas põhjus on ka – küttepuude hind. Teadupärast on puiduturul praegu hea konjunktuur ja ka küttepuude hinnad pole tõusust puutumata jäänud, mistõttu olen kuulnud Tartus jutte kuivadest kasehalgudest, mida müüakse suisa 60 eurot ruumist. Ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oleks taolise hinnaga ostnud, kuid õhust neid numbrid võetud pole.

Ma pole praeguste hindade juures veel arvutada jõudnud, kuid varasematel aastatel arvutasin ma detaili täpsusega välja oma küttepuude omahinna ja kui lisasin sinna veel halgude transpordikulu kliendini, siis kuidas ma ka ei optimeerinud – mingit erilist kasumit ma küttepuu müügist poleks teeninud.

Olgu veel lisatud, et raamatupidamislikus mõttes oleks kasum olnud arvestuslik, kordan arvestuslik (EBITDA - earnings before interest and taxes ehk kasum enne makse ja kulumit). Kui ma oleks müügikasumist mahavõtnud ka kulumi ja maksnud kõik maksud, siis oleks minu jaoks kaotanud küttepuuäri igasuguse mõtte.

Aga nagu öeldud, hinnad on tõusnud ja mitte vähe. Ja kui ma järgmisel kevadel mõnda pakupoissi purustan, siis pole ehk välistatud, et need halud lähevad juba mujale kui oma ahju.

Allikas: metsaomanik Sanderi blogi