“Oleme teinud endast oleneva selgitamaks välja, kas Eestis on omavalitsusi, kel on huvi uurida tehase rajamise võimalikkust oma territooriumil,” ütles Est-For Investi juhatuse liige Margus Kohava.

Saarde vald Pärnumaal ning Viru-Nigula vald Lääne-Virumaal on andnud nõusoleku, otsustamine seisab veel ees Räpina vallal Põlvamaal ning Setomaa ja Võru vallal Võrumaal.

Kohava sõnul on ettevõtte huvi rajada minimaalsete keskkonnamõjudega tehas.

“Kui soovime Eesti eri piirkondades võrdlevat uuringut, mis selgitaks välja parima võimaliku asukoha sisuliste argumentide võrdlusel, siis selleks sobivaim vorm on riigi eriplaneering,” ütles ta.

Riighalduse minister Janek Mäggile saadetud kirjas rõhutab ettevõte, et ei nõustu riigi eriplaneeringu koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise lõpetamisega.

Margus Kohava ja Aadu Polli toovad välja, et kui ühelt poolt on valitsus tunnistanud suure riikliku huvi olemasolu, siis on arusaamatu, kuidas saaks väidetav regionaalne avalik huvi mõjude hindamata jätmiseks elimineerida suure riikliku huvi projekti olukorras, kus tegelikud mõjud on teadmata.

Est-Fori esindajad leiavad, et riigi eriplaneeringu algatamine oli õiguspärane ning puuduvad õiguslikud alused menetluse lõpetamiseks. Nad paluvad seda mitte teha ning muuta riigi eriplaneeringu algatamise korraldust selliselt, et riigi eriplaneeringu planeeringuala hõlmaks Pärnu maakonna Saarde valla ja Lääne-Virumaa Viru-Nigula valla territooriume.

Valitsusele saadetud kirja saab lugeda SIIT.