Moonika: Valisin floristika, kuna soovisin rohkem teada saada sellest erialast ja praegu võin julgelt öelda, et ei kahetse tehtud valikut.
Merlin: Mulle tundus see kõige ilusam eriala, mida üldse õppida saab ja nii oma valiku tegingi. Täna olen õnnelik, et tegin õige valiku ja leidsin endale meeldiva eriala.

Mis on floristi eriala juures kõige toredam?

Moonika: Pakkuda oma tööga inimestele rõõmu, mulle meeldib eriti tegeleda pulma dekoratsioonidega. Muidugi on ka võimalus reisida ja käia end välismaal täiendamas.
Merlin: Saan inimeste tundeid ja emotsioone näidata lillede abil.

Kuidas Räpina Aianduskoolis õppetöö välja nägi?

Moonika: Räpinas õppides oli koolipingis istumist ja teooriatunde vähe, rohkelt oli aga erialatunde ja välispraktikat. Floristika erialal on ette nähtud kolm praktikasessiooni, mida üldjuhul tehakse lillepoodides või aiandites. Igal õppenädalal oli uus tunniplaan, mis tegi iga koolis oldud hetke põnevaks. Koolis oli väga oluline pidevalt näidata üles huvi oma eriala vastu, seda hinnati ka kõigi sisseastujate juures.
Merlin: Kõik algas teooriaga, seejärel läksime pildimaterjali juurde ning alles siis algas töö päris lilledega. Õppetööks vajalikud lilled saime koolist, kuid vahel pidime need ka ise korjama, mis tegi õppimise veelgi huvitavamaks. 

Kus te praktikal käisite?

Moonika: Olen käinud praktikal kahes lillepoes ja ühes aiandis. Praktika on hea koht koolis õpitu rakendamiseks ja lillepoe igapäevatöö tundma õppimiseks. Paljudele saab ka praktikakoht tulevaseks töökohaks.
Merlin: Praktikal olen käinud nii Eestis kui ka Saksamaal. Soovitan kõigil kasutada võimalust ja minna praktikale ka välismaale, sest sealne praktika arendab tohutult silmaringi.

Olete tänaseks koolid lõpetanud, kuhu tahate tulevikus jõuda?

Moonika: Alati on võimalus edasi õppida, tahaksin mõneks aastaks välismaale õppima minna, tulla seejärel tagasi uute teadmiste ja kogemuste võrra rikkamana. Eks võimalusi on igasuguseid, kes otsib see leiab ka eneseteostuse võimaluse, kõik oleneb inimese ambitsioonidest.
Merlin: Olen kooli lõpetanud ja töötan Tartus väikses lillepoes, kuid nagu Moonikagi tahaksin näha, kuidas mujal maailmas lilleärides töö käib. 

Õige pea panete oma oskused proovile suurvõistlustel EuroSkills 2014, kas olete ka varem võistelnud? 

Moonika: Olen osalenud vabariiklikel kutsevõistlustel Noor Meister, kus saavutasin 2011. aastal esimese koha ja eelmisel aastal sai käidud Saksamaal Leipzigis toimunud ülemaailmsetel kutsemeistrivõistlustel WorldSkills, kus sain kolmeteistkümnenda koha.
Merlin: Mina ei ole enne võistelnud, Moonika on minu kõrval suurte kogemustega. 

Mis on teie ootused EuroSkills’ile? 

Merlin: Mitte kaotada külma närvi ja saada hea tulemus, kes ei tahaks endale medalit.
Moonika: Anname endast parima ja usun, et see toob hea tulemuse.
Merlin: Tahan ennast proovile panna ja saada ka head võistluskogemust, mis tuleb kasuks, kui plaanin veel võistelda. Arvan, et võistlus on hea koht, kus saab näha uusi ja huvitavaid lahendusi.
Moonika: Kindlasti saan ühe kogemuse võrra rikkamaks. Kuna võistlemas on üle 500 noore, siis on EuroSkills hea võimalus leida tuttavaid ja saada kontakte, mis tulevikus võivad olla väga kasulikud. 

Kuidas end suurvõistluseks ette valmistate?

Moonika: Kuna täpne võistlusülesanne selgub alles võistlusel, siis oleme koos juhendaja Indrek Kaeliga teinud läbi võimalikult palju erinevaid töid, et valmis olla kõikvõimalikeks ülesanneteks. Enamjaolt oleme treeninud Räpina Aianduskoolis, kuid oleme käinud harjutamas ka Ahti Lyra, Priit Pressi, Marek Jakobi ja Saale Halla käe all. Samuti on meil olnud võimalus õppida koos Saksamaa ja Läti parimate noorte floristidega.
Merlin: Viimasel ajal oleme Moonikaga rännanud mööda Eestist, et käia harjutamas koos meie eriala tippudega. Seni tundub, et kõik on hästi läinud ja juhendajad on meiega rahule jäänud. Mõned päevad on olnud ka väga pikad, kuid väsimust me ei tunne, kuna tegeleme sellega, mis meid arendab ja meile meeldib.

Miks peaks võistlustel osalema?

Moonika: Kutsemeistrivõistlustel osalemine kasvatab enesekindlust, avardab silmaringi, annab juurde kogemusi ja avab nii mõnedki uksed. Võistlussituatsioon ise on pingeline, kuna võistlejaid jälgivad nii kohtunikud kui ka pealtvaatajad, kuid samas saab näha kaasvõistlejate lahendusi ja töövõtteid ning alati on võimalus õppida midagi uut.

Miks soovitate õppida kutseõppes?

Moonika: Kutseõpe pakub nii palju erinevaid võimalusi ja kindlasti leiab pea igaüks kõigi pakutavate erialade seast just endale midagi sobivat. Õpingute käigus on suurem rõhk praktikal ning lisaks keskkooli tunnistusele saab ameti ja oskused kogu eluks.
Merlin: Mina pean väga oluliseks, et lõputunnustusele lisaks saab ka kutse ja suure praktilise kogemuse.

Kas teadsid, et …

2.-4. oktoobril toimuvad üle-Euroopalised kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2014 Prantsusmaal Lille linnas. Võistlustel panevad oma oskused proovile üle 500 kutseõppuri 26 riigist, kelle seas on ka 14 vaprat eestlast: floristid, veebidisainer, graafiline disainer, trükkal, mehhatroonikud, plaatija, ehitusviimistleja, kokk, restoraniteenindaja ja IT-meeskond. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerib SA Innove.