Puitehitise omanik sai majamärgi tunnustusena puidu kui loodusliku ja taastuva ehitusmaterjali kasutamise eest. „Aasta Puitehitis 2012“ peaauhinna, 2000 eurot, paneb välja Eesti Kultuurkapital.

Kukemõisa talu on lihtsa ja selge vormiga uuenduslik ehitis, milles puit on oskuslikult põimitud vana talu alusmüüriga. Lahendus, milles must puidust sindlitega kaetud kuubik näib justkui vana alusmüüri kohal hõljuvat, väärtustab nii varemeid kui modernset uusehitust. Puitu (ja vineeri) on oskuslikult kasutatud nii interjööris kui ka eksterjööris. 

Kompleks näitab kätte suuna, et moodne maaehitus võiks tähendada lisaks traditsioonilistele materjalidele ja töövõtetele ka uusi tehnoloogiad ning arhitektuuri tipptaset. Hooned on kavandatud mõnuga ning toetavad omanike elustiili.

"Aasta puitehitis 2012“ eriauhinna (700 €) liimpuidu parima kasutuse eest sai Võru toidukeskus - arhitekt Karmo Tõra. Auhinna pani välja Peetri Puit OÜ.

Võru toidukeskuse arhitektuuriline lahendus on kesklinna vääristav ning soliidne. Liimpuitu on eksponeeritud interjööris ja eksterjööris nii käegakatsutava fassaadielemendina kui ka varjatud kujul.

"Aasta puitehitis 2012“ eriauhinna (700 €) ristkiht-liimpuidu parima kasutuse eest sai samuti Võru Toidukeskus - arhitekt Karmo Tõra. Auhinna pani välja AS Dold Puidutööstus.
Võru Toidukeskuse arhitektuurses lahenduses on ristkihtliimpuidul oluline osa ja seda nii fassaadil kui siseseintel. Mõlemas rollis oli seda kasutatud maitsekalt ning vigadeta.

„Aasta puitehitis 2012“ eriauhinna (700 €) parima vineerikasutuse eest sai UPM Kymmene Otepää AS kontori juurdeehitus – autorid Erik Konze ja Peter Pääso. Auhinna pani välja UPM-Kymmene Otepää AS. 

Otepää vineeritehase uues kontoris on hea kombinatsiooniga liimpuidust ja vineerist saavutatud puhas, funktsionaalne ning skulptuurne tulemus. Oskuslikult on väärtustatud tavalist, ausat kasevineeri.

„Aasta puitehitis 2012“ eriauhinna (700 €) parima fassaadilahenduse eest sai Talumehe PLUSSenergiamaja - arhitekt Indrek Allmann. Auhinna pani välja AS Rait.

Arhitektile endale kuuluva lihtsa viilkatusega hoone varieeruva puitviimistlusega fassaadi puhul on julgelt eksperimenteeritud, mis annab kogu hoonele trotsliku põnevuse.

Ära märgiti kaks konkursil osalenud ehitist:

Floriade paviljon - arhitektid Joel Kopli ja Koit Ojaliiv.
Selle paviljoni puhul lummas žüriid nii hoone vorm, suurepärane puidukasutus kui ka uusima tipptehnoloogia tundmine.

Kubija unespaa - arhitektid Indrek Tiigi ja Helle-Triin Hansumäe.
Kubija unespaa kompleksi ruumides üllatab meeliköitvalt soomelik puidune interjöör, nii kandvate postide kui ka seinaviimistluste kujul.

„Aasta tehasemaja 2012“ konkursi võitjaks tuli Norras Sætre’s asuv neljakorruseline puidust korterelamu - valmistaja Matek AS, insener Tanel Nurk (Matek AS), arhitektibüroo Enerhaugen Arkitektkontor AS. Auhinna pani välja Eesti Puitmajaliit.

Eesti tehases Matek AS toodetud maja puhul hindas žürii kõrgelt nii hoone arhitektuuri kui ka inseneritööd. Esile tõsteti hoone funktsionaalsust ning energiatõhusust. 

Seekordsele võistlusele oli esitatud 29 ehitist: „Ülekaalus olid eramud, kuid esindatud olid ka lasteaed, lastekodu ja isegi vineerist laste mängumajade sari,“ kommenteeris Puuinfo projektijuht Märt Riistop. „Tase oli jätkuvalt kõrge ja seda ka ehitusliku kvaliteedi poolest. Rõõm oli märkida, et igal aastal lisandub arhitekte, kellele puitarhitektuuri võistlusel osalemine on esmakordne ja see annab lootust, et puidu kasutamise populaarsus on tõusuteel.“

Tänavu kümnendat korda toimuvat „Aasta puitehitise“ konkurssi korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit puidukasutust edendava programmi Puuinfo raames.