FOTOD: Ärmal arutati kohaliku toidu jõudmist lasteaedadesse ja koolidesse
“Tere tulemast mu abikaasa üritusele,” tervitas president Toomas-Hendrik Ilves saabunuid. Presidendi sõnul on kvaliteedile keskenduvate mahe- ja väiketootjate turg eelkõige restoranid, mitte supermarketid. Kohtumise eesmärk oligi viia kokku kokad ja väiketootjad, et tekiksid kontaktid ja võrgustumine.
Tartumaal oma meiereis mitmesuguseid hallitusjuuste valmistav Aigar Brett tunnistas, et kui varem müüs ta vaid 5% oma toodangust gurmeepoodidele ja restoranidele, siis pärast eelmisel aastal Ärma talus toimunud sarnast üritust sai ta palju uusi kontakte ja nüüd müüb juba 50% juustust gurmeekohtadele.
President Ilves rõhutas seda, kui oluline on süüa Eestis kasvatatud kraami näiteks Hollandist pärit tomatite asemel. “Mida rohkem me saame kvaliteetset Eesti toitu süüa, seda tervemad me oleme ja mida rohkem ostame Eesti tootjate toitu, seda tervem on meie majandus. Las nad seal Hollandis siis nutavad!” ütles ta.
Evelin Ilvese sõnul paitab põllumeeste hinge see, kui kohalikku toorainet kasutatakse ühiskondlikus toitlustuses – lasteaedades, koolides, haiglates ja sõjaväes. “Olen kokkade käest kuulnud, et meie riigi raha eest söödetakse seal inimestele sisse odavat välismaist toitu,” imestas ta.