Ausamba kaunistusribal näeb teisigi taimi, millest meile toit kasvatatakse või mis aias ja põllul oma ilu pakuvad.

“Näiteks talinisu ja rukis ja kui hästi läheb, siis tärkab seal kunagi ka oder 'Tuuli', kaer 'Kalle', suvinisu 'Hiie' ja tatar 'Aiva',” ütleb Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Reine Koppel. Tema sõnul annab linnaruumis taimede kasvatamine võimaluse tutvustada inimestele toidutaimi.

„Siis on vast aeg-ajalt ka ETKI teadlastel põhjust tulla kartulipostamendi juurde ja jagada taimekasvatuse kohta teadmisi. Mul on äärmiselt hea meel, et selline idee kodanikualgatusena realiseerus. Nüüd on seeme, ka mõtteseeme, mulda pandud ja ma loodan, et see on hästi produktiivses tulevikutegude pinnases,” sõnas Koppel.
Esmaspäeval võis aknast sisse piiludes näha, et kartul on end kenasti mullast välja ajanud.

'Jõgeva kollase' toomine Jõgeva kesklinna annab tegijate sõnul erinevaid võimalusi täiendavateks tegevusteks ning sellega loodetakse rakendada mitut ideed vallakodanike kaasamiseks, teadmiste jagamiseks ja lihtsalt mõnusaks äraolemiseks. Samuti tahetakse kodanikualgatusena innustada inimesi olema aktiivsemad oma kodukohta väärtustama ja aega ning energiat panustama ise midagi kogukonna heaks ära tehes.

„Sellised aktsioonid võiksid olla eeskujuks ka teistele, et rahulolematusest millegi suhtes võib tavapärase hädaldamise asemel ise midagi ära teha, peaasi, et kavatsused on heasoovlikud ja teeniksid teistegi huve. Ja siis pole vaja muud, kui ühte väsimatut eestvedajat, kes ei lase mõttesädemel kustuda ja kaasab kõiki enda ümber,“ avaldas arvamust vallakodanik ja aiandushuviline Marju Maas.

Kartuli kasvamise lugu ja teemakohast infot saab jälgida ka Facebookis, leheküljel "Jõgeva kollane Jõgeval".

Jõgeva kollane

'Jõgeva kollane' on Eestis aretatud kartulisort, sordiaretaja Julius Aamisepa tuntuim saavutus. Nime sai sort Jõgeva linna järgi, mille külje all sort aretati. 'Jõgeva kollane' aretati neljakümnendatel aastatel, sordilehele võeti see 1946. aastal ning aastaid hinnati sorti kõrgelt, seda on nimetatud legendiks ja kultuslikuks. Eesti ühe populaarsema kartulisordina on 'Jõgeva kollane' tähtsal kohal ka Eesti kultuuris. Nii on Jõgevamaa esindusroogade hulka valitud puder 'Jõgeva kollane', mille põhikomponent on kartulisort 'Jõgeva kollane'.


Välimuselt on 'Jõgeva kollane' kõrge puhma ja punavioletsete valgete tipmetega õitega. Saak on hiline, mugulad kollase koore ja sisuga, ümarad või ümarovaalsed. Sort sobib kõige paremini lauakartuliks, on mure ja ei tumene. Saab ka hea pudru.
Pildil näeb ausamba püstitajaid ning kasti külge kinnitatud kaamerat, mis kartuli elukäiku jälgima hakkab.