„Üks kiri oli väga liigutav lugu sellest, kuidas argipäev on raske ning kuivõrd väärtuslik on iga põhjus naermiseks. Nii see kõik algas. Iga järgnev töö oli eelmise tagasiside tulemus. Nüüd on see juba kohusetunne kõigi nende sadade inimeste ees, kes kaunistusi ootavad,“ rääkis ettevõtte juht Gints Timoško portaalile Dienas Bizness. „Aasta jooksul oleme saanud üle tuhande kommentaari, need on headest sõnadest ja tänulikkusest pungil. Ei tahaks neile inimestele pettumust valmistada.“

Tänu skulptuuridele on klientidele palju lihtsam selgitada, kus ettevõte asub, sest vähemalt kaks kolmest on taiestest midagi kuulnud või neid mööda sõites näinud.

"Inimesed jäävad seisma, et juttu puhuda, kallistada, pilti teha või kooke tuua. Tuleb välja, et elame väikeses külas rokitähe igapäevaelu. Kuid kui tõsiselt rääkida, siis vaevalt keegi meilt selle tõttu rohkem ekskavaatorite koppasid ostaks. Kui me müüks laiatarbekaupa, siis vahest see tõesti mõjutaks meie äri. Kuid siis poleks asjal enam seesugust aurat. Dekoratsioonidel pole meie ettevõtlusega mingit seost ning see annab kõigele lisavõlu. On lihtsalt soov inimesi naerma ajada. Koolis visati mind selle eest klassist välja, aga nüüd ei ole sellest midagi,“ jutustab juhataja.

Pühadekaunistuste loomine nõuab ka teatud väljaminekuid. Timoško räägib, et 2,5 aasta jooksul on igale kompositsioonile kulunud keskmiselt 300-400 eurot.
Karutapja vägiteod.

"Mõni ei maksa midagi, kuid teine see-eest päris korralikult. Enamasti kasutame materjale, mis kuuris vedelevad. Meil on juba rahvusteatri vääriline rekvisiidiladu,“ ütleb Timoško. Vanast ventilaatorist said kopteri tiivikud, vahtsoojustusest tulnukad ja nõnda edasi. Kõige kallim olnud heinast Lāčplēsis, kuid paljut saab ka uuesti kasutada.

"Näiteks kahe aasta eest ostsime kuus mannekeeni, kellest igaüks on juba mitut rolli mänginud. Mõnedel on karjäär nüüdseks küll lõppenud, aga teisi näeb maanteelaval veel kindlasti,“ ütleb Timoško.

Kõik ideed viib ellu ettevõtte teenindusjuht koos kolme mehhaanikuga. „Enamasti õnnestub neil tulemus paremini, kui alguses oli paberile pandud. Ilma nendeta ei toimuks midagi. Kedagi ei pea tagant togima. Kõik naudivad tegemist ning on töid lõpetanud nii öösel kui ka vabadel päevadel, sest me teeme 90 protsenti skulptuuridest viimasel hetkel,“ ütleb Timoško.

Ettevõte Trimen Tractors tegeleb ehitustehnika müügiga ning suurem osa tehingutest leiab aset väljaspool Lätit. „Võime tehnika osta siit Euroopast ning viia selle näiteks Vietnami, Uruguaysse või USAsse. Kohalikul turul on rõhk varustusel – koppadel, haagistel ja muul sellisel,” räägib Timoško.