Paljudele töökoha kaotanud inimestele on see raskel ajal parim lahendus - muuta käsitöö kui hobi elatusallikaks. "Olin enne riigiametnik. Nüüd loodan varsti luua oma ettevõtte," ütles Monika Plaser, kes on üks projekti "Käsitööga tööle" esimese lennu lõpetajatest. Mardilaadal pakub ta efektlõngast valmistatud käevõrusid, rahvuslikus kirikirjas kindaid ja käsitsi kedratud lõnga.

Kokku osales Viljandi Kultuuriakadeemia projektis 75 inimest, kevadel lõpetas neist 66 ja paljud on tänaseks asutanud oma käsitööettevõtte. Tänavu sügisel alustas uus grupp 70 inimesega. Projektijuht Kadri Jäätma selgitas, et koolituse käigus õpetatakse töötutele tootearendust ja ettevõtluse aluseid. "Kõige raskem ongi käsitöö turustamine. See on täiesti omaette kunst, mida tuleb õppida," ütles Jäätma.

Laadal keraamikat müüv saarlane Riine Sooäär on ettevõtja olnud veidi üle aasta. Varem tegeles ta keraamikaga oma lõbuks. Töötukassast saadud alustava ettevõtte toetuse eest sai osta ahju ja vajalikud materjalid. "Elab ära küll," ütles Sooäär rõõmsalt.

Heaks näiteks, kuidas käsitöö aitab ära elada ja inimesi ühendada, on Peipsimaa Külastuskeskus. Vanausuliste traditsioonilisi käsitööoskusi väärtustav ja arendav keskus pakub laadal väga kauneid tikanditega ehitud pluuse ja linikuid, aga näiteks ka vana retsepti järgi valmistatud suhkrut. Lisaks suhkrule läheb selleks vaja piima, oskust ja armastust.

Vaata Mardilaada programmi siit.