Saalitäis rahvast laulmas pisarsilmil, uhkus hinges, seto hümni koos Eesti presidendi, vastse presidendiproua ja välisministriga. Kohal ka ersad, mokšad, marid, udmurdid, liivlased, ungarlased, soomlased, isurid. Kõik astuvad üles laulude, tantsude, kõnedega. Hinges uhkus aina kasvava kultuuripealinnade liikumise pärast. Seto kuningriigi päev, seto folk, etendus Obinitsa, aga ka seto pitsi päevad, filmifestival, konverentsid, kokkutulekud, eeposte päev. Üritusi jätkus setos paljudele huvilistele.

Eile, 7. jaanuaril, setode talispühal anti soome-ugri kultuuripealinna sümbol – lind üle ungarlastele. Nüüdsest on soomeugrilaste ilmasambaks kaks Ungari asumit - 60 000 elanikuga Veszprem ja 2050 elanikuga Iszkaszentgyörgy ehk Püha Jüri küla.
Obinitsa külakeskus oli eile pungil tulvil soomeugri uhkust, initsiatiivi, aga ka mälestusi, kogemusi ning ehedaid emotsioone, mida jätkus hiliste õhtutundideni. Nii lasteaialaste, noorte, keskealiste kui vanainimeste jaoks. Kohal olnud pea kõikide seto ülemsootska ametit pidanute osalusel tõdeti, et seto kultuur on läbi teinud enneolematu tõusu, milleks andis olulist innustust ka kultuuripealinnaks olemine.

Lähinädalatel toob Maaleht oma lugejateni ka olulised Obinitsa õppetunnid ehk kultuuripealinna sünni osalenute hääd soovitused neile Eesti küladele, kes soovivad tulevikus kultuuripealinnaks saada.