Sindi gümnaasiumi ees avatava büsti, millel Seljamaa allkiri valmistas Häädemeeste kiviraidur Ülo Kirt.

Saard meenutas büsti sünniloost, et peatselt pärast Sinti elama asumist märkas ta väikelinna võlusid avastades „võrratult suurel hulgal meeldivat vaimsust, mida ühe pisikese kogukonna rüpest on laia ilma levitatud.”

Saard lisab monumendi sünnilugu käsitlevas kirjatöös: ”Mäletan tugeva inspiratsiooni allikana Sindi muuseumi esmakordset külastust 2008. a alguses. Saadud inspiratsiooni järelmõjuna tundsin kerget pettumust, et minu uues kodulinnas pole mitte ühelegi Sindiga seotud või siit paigast võrsunud suurepärasele isiksusele püstitatud monumentaalset mälestusmärki. Arutlesin endamisi ja küsisin tuttavate arvamust, kellele peaks esimesena monumendi avama. Mulle endale meeldis algusest peale kõige enam Julius Friedrich Seljamaa isiksus ja jätkasin suurema ringi toetajate otsimist.”

Vikipeedia sätestab, et 1883. Sindis sündinud Julius Friedrich Seljamaa oli ajakirjanik, riigitegelane ja diplomaat, kes osales 1919–1920 Eesti-Vene rahuläbirääkimistel. Ta allkiri on ka Tartu rahu lepingul. Oli saadik Lätis, Leedus ja Nõukogude Liidus.

Saard meenutab, et 2015. aastal, peale idee pikka seedimist ja toetajate otsimist algas korjandus monumendi rajamiseks.

Tori vallavolikogu istungil vastu võetud 2018. aasta eelarves oli juba omaette rida Seljamaale büsti püstitamiseks raha lisandus ka Leader programmist.

Monumendi avapidustused on kavandatud Tartu rahu 99. aastapäevale, 2. veebruarile, algusega kell 12.00. Kõigepealt toimub Sindi gümnaasiumi aulas õpilasteatri poolt ettevalmistatav Seljamaa elu ja tegevust tutvustav etteaste. Urmas Saard räägib ettevõtmise olulisematest etappidest. Sõna võtab ka Trivimi Velliste. Järgneb monumendi avamine.

Pikemalt saab monumendi saagast lugeda Külauudiste portaalist. Siin avaldatavatel Urmas Saardi fotodel on pildis talletatud kogu monumendi rajamise lugu.