„Toonekurg oli juba varem jalga vigastanud, helistasin keskkonnaametisse, mulle saadeti Kotkaklubi appi,“ räägib peremees. Selgus, et must toonekurg, nimega Valdur, kandis juba viiendat aastat andurit, mis oli paar aastat tagasi lakanud töötamast. Kotkaklubi liikmed viisid vigastatud linnu kliinikusse, kus tal tekkinud gangreeni tõttu varvas amputeeriti.

Maaülikooli kliinikumi veterinaar Madis Leivits selgitab, et toonekurel oli ühe jala neljas varvas juba varasemalt vigastatud, vana murd ja pool varvast kärbunud.

„Et gangreeni peatada, lõikasin toonekure varba maha,“ selgitab Leivits, kes on spetsialiseerunud metsloomade ja lindude ravile. Tavaliselt tegeleb Leivits kotkastega, kõiki linde ka päästa ei jõua.

Metsades üha enam leviva seakatku peatamiseks soovitab veterinaar metssigade populatsiooni tunduvalt vähendada. „Metsad on metssigu täis, neid on liiga palju. Lisaks nakkuste levitamisele tekitab metssiga probleeme ka metsistele ja tetredele,“ nendib Madis Leivits.

Toonekurg Valdur puhkas maaülikooli kliinikumis pärast operatsiooni veel viis päeva, siis toodi ta koduste kalatiikide juurde tagasi ja tervenenud lind pääseski vabadusse. Arvo Leokil oli päästetud linnu üle hea meel, samas ta tõdes, et lindude tekitatud kahju tõttu jääb tal igal aastal oma kalakasvatusest saamata tuhandeid eurosid.