Riigikogu esimehe Eiki Nestori allkirjaga on nüüdseks kinnitatud, et tuleb võtta menetlusse Olga Kurdovskaja algatatud kollektiivne pöördumine „Laske meil hingata!“ ja edastada see menetlemiseks keskkonnakomisjonile.”

Tegemist on põlevkivilinna rahva meeleheitliku ponnistusega vabaneda neid aastakümneid piinanud haisust. Nii keskkonnaametnikud kui ka linnavõimud pole senini suutnud probleemi lahendada. Ainuüksi tänavuse juuni jooksul sai Keskkonnainspektsioon põlevkivilinnast 144 teadet haisu kohta.

Avaliku appihüüde autor ja saidil rahvaalgatus.ee allkirjade kogumist alustanud Olga Kurdovskaja on Maalehele oma inistiatiivi selgitanud nii: „Olen Kohtla-Järve linna elanik. Kui mul hakkas haisust ühel päeval paha, tekkiski see initsiatiiv.”

Tagasihoidlik naine on lisaks intervjuus ajalehele Põhjarannik arvanud, et „me kõik, tavalised Kohtla-Järve elanikud − endised, praegused ja võimalik, et ka tulevased, peame näitama, et hoolime sellest, mis ümberringi toimub.”

„Õhusaaste ja ebameeldiv hais mürgitavad juba aastaid keskkonda ja seavad ohtu linnaelanike tervise,” seisab riigikogulaset lauale jõudvas karmitoonilises tekstis.

„Aastate vältel on Järve linnaosa inimesed pidanud taluma jubedat ja lämmatavat lehka. See ei ole saladus, et peamiseks haisu allikaks on kohalikud tööstusettevõtted. Kohtla-Järve elanikud, sealhulgas lapsed, on sunnitud sisse hingama solgihaisulist õhku. Õhus on kohutav lehk nii päeval kui ööselgi. Viimasel ajal on lisaks kõigele muule tunda ka gaasihaisu. Aknaid ei ole võimalik avada. Väljas pole võimalik sportida,” jätkub pöördumine.

Riigikogu keskkonnakomisjonist anti teada, et põlevkivilinna rahva muret hakatakse arutama tõenäoliselt oktoobri teises pooles.