Tulevikus on sigaretipakendite ja isevalmistatavate sigarettide tubaka pakendite esi- ja tagaküljest 65% kaetud graafiliste terviseohu hoiatustega, mis hõlmavad fotosid, teksti ning suitsetamisest loobumise teavet. Suitsetamise sotsiaalset ja tervisemõju käsitlevate hoiatuste eesmärk on suitsetamist vähendada ja julgustada inimesi suitsetamisest loobuma. Hoiatused on jaotatud kolme rühma, mis vahetuvad igal aastal, et hoiatuste mõju säiliks võimalikult kaua. Sigaretipakenditel ja isevalmistatavate sigarettide tubaka pakenditel esitatavate hoiatuste kujundus on sätestatud komisjoni rakendusotsuses.

Eristavate maitse- ja lõhnaainetega sigarettide ja isevalmistatavate sigarettide tubaka keeld

Sigarettides ja isevalmistatavate sigarettide tubakas ei tohi enam kasutada selliseid tubaka maitset ja lõhna varjavaid eristavaid maitse- ja lõhnaaineid nagu mentool, vanill või magusained. Toodete puhul, mille turuosa on suurem kui 3% (nt mentooliga maitsestatud tooted), kohaldatakse keeldu alates 2020. aastast.

On kehtestatud menetlus eristavaid maitse- ja lõhnaaineid sisaldavate tubakatoodete kindlakstegemiseks ning luuakse sõltumatu nõuandekomisjon, mille ülesanne on selliste toodete kindlakstegemise alal komisjonile ja liikmesriikidele abi osutada.

Tõrva, nikotiini ja süsinikmonooksiidi märgistuse asendamine

Sigarettide ja isevalmistatavate sigarettide tubaka tõrva-, nikotiini- ja süsinikmonooksiidisisaldust käsitlev märgistus asendatakse nüüd sõnumiga, mis teavitab tarbijaid, et „Tubakasuits sisaldab üle 70 teadaolevalt vähki tekitava aine.“ Uuringud on näidanud, et tõrva-, nikotiini- ja süsinikmonooksiidisisaldust käsitlev märgistus on tarbijate jaoks eksitav, sest selle põhjal järeldatakse, et osa tooteist on tervisele vähem kahjulikud. Uus teavitav sõnum kajastab täpsemalt suitsetamise tegelikke tagajärgi tervisele.

Reklaamivate ja eksitavate pakendite kasutamise keeld

Sigaretipakendid peavad olema risttahuka kujulised, et oleks tagatud kõigi terviseohu hoiatuste nähtavus. Enam ei ole lubatud kasutada õhukesi pakendeid ega muid tavapärasest erineva kujuga pakendeid. Samuti on keelatud pakendid, mis sisaldavad vähem kui 20 sigaretti. Seega kaovad turul 10 sigaretiga pakendid, mis on eriti atraktiivsed noortele, kelle ostujõud on piiratud.

Tubakatoodete pakenditel on keelatud kasutada reklaamivaid ja/või eksitavaid elemente. Enam ei ole lubatud viidata elustiiliga seotud kasuteguritele, maitse- või lõhnaomadustele ja eripakkumistele ega esitada väiteid, mille kohaselt on teatav toode ülejäänutest vähem kahjulik, parema biolagunevusega või muude keskkonnaeelistega.

Koostisosi käsitlev kohustuslik elektrooniline aruandlus

Et koondada rohkem teavet tubakatoodetes sisalduvate koostisosade ja nende mõju kohta tervisele ja sõltuvusele, on tubakatoodete tootjad ja importijad kohustatud esitama andmed kõikide ELi turule lastavate toodete koostisosade kohta elektroonilise standardvormi abil. Üksikasjalikumad aruandlusnõuded kehtivad teatavate sageli kasutatavate ainete suhtes, mille puhul viitavad esialgsed andmed, et need mõjutavad sigarettide ja isevalmistatavate sigarettide tubaka mürgisust või sõltuvust tekitavat toimet või annavad eristavaid maitse- ja lõhnaomadusi.

E-sigarettide ohutus- ja kvaliteedinõuded

Tubakatoodete direktiiviga ei keelustata e-sigarette. Vt täiendav teave, millega kõrvaldatakse muud väärarusaamad direktiivist tulenevate muudatuste kohta. Selle asemel on esmakordselt kehtestatud teatavad ohutus- ja kvaliteedinõuded nikotiini sisaldavate e-sigarettide kohta.

Eelkõige on nikotiini mürgisuse tõttu direktiiviga kehtestatud e-sigarettides kasutatavate kapslite, täitepakendite ja nikotiinivedeliku mahutite suurim lubatud nikotiinisisaldus ja maht. E-sigaretid peaksid olema lapsekindlad ja rikkumiskindlad ning peaksid tarbijate kaitsmiseks olema varustatud mehhanismiga, mis hoiab ära vedeliku mahasattumise täitmise ajal. E-sigarettide koostisosad peavad olema kõrge puhtusastmega ja e-sigaretist peaks eralduma sama tugevusega ja kestusega mahvide puhul sigaretiga võrdne nikotiinikogus.

E-sigarettide pakendamis- ja märgistamiseeskirjad

E-sigarettide puhul muutuvad kohustuslikuks terviseohu hoiatused, mis teavitavad tarbijaid e-sigarettide nikotiinisisaldusest ning sellest, et neid ei tohiks kasutada mittesuitsetajad.

Pakend peab sisaldama ka kõikide toote koostisosade loetelu, teavet toote nikotiinisisalduse kohta ja teabelehte, milles esitatakse kasutusjuhised ja teave kahjulike mõjude, riskigruppide, sõltuvust tekitava toime ja mürgisuse kohta.

E-sigareti pakendil ei tohi olla reklaamivaid elemente ning keelatud on e-sigarettide piiriülene reklaam ja müügiedendus.

E-sigarettidega seotud arengu seire ja aruandlus

Kuna e-sigaretid on üsna uus tooteliik, mille kohta andmeid alles kogutakse, on direktiiviga sätestatud tootjatele ja importijatele, liikmesriikidele ja komisjonile järgmised seire- ja aruandlusnõuded.

E-sigarettide tootjad peavad teavitama liikmesriike kõikidest nende poolt turule lastavatest toodetest ja esitama nende kohta igal aastal aruande, milles käsitletakse müügimahtu, tarbijate eelistusi ja suundumusi.

Liikmesriikide ametiasutused kontrollivad turgu, et märgata viiteid sellele, et e-sigaretid põhjustavad nikotiinisõltuvust või tubakatoodete tarbimist, eriti noorte ja mittesuitsetajate seas.
Pärast viie aasta möödumist esitab komisjon e-sigarettidega seotud arengu kohta Euroopa Parlamendile ja nõukogule rakendamisaruande.

Piiriülese kaugmüügi keelamise võimalus

ELi liikmesriigid võivad keelata tubakatoodete piiriülese kaugmüügi, sest kaugmüük annab tarbijatele, sealhulgas väga noortele tarbijatele, juurdepääsu toodetele, mis ei vasta direktiivi nõuetele. Kui ELi liikmesriik otsustab kaugmüügi keelamise kasuks, ei saa kõnealused jaemüügiettevõtted tarnida oma tooteid selles riigis asuvatele tarbijatele. Isegi kui liikmesriik sellist müügitegevust ei keela, peavad jaemüügiettevõtted ennast registreerima pädevate asutuste juures nii oma asukohariigis kui ka riigis, kus nad kavatsevad oma tooteid müüa.

Ebaseadusliku kauplemise vastased meetmed

Uute ebaseadusliku tubakatoodetega kauplemise vastaste meetmete hulka kuuluvad kogu ELi hõlmav seadusliku tarneahela tuvastus- ja jälgimissüsteem ning turvaelement, mis koosneb nähtavatest ja varjatud osadest (nt hologrammid), mis peaks aitama õiguskaitseorganitel, riigiasutustel ja tarbijatel avastada ebaseaduslikke tooteid.

Need meetmed võetakse sigarettidele ja isevalmistatavate sigarettide tubaka puhul kasutusele 2019. aastal ning muude tubakatoodete puhul 2024. aastal.

Allikas: Euroopa Komisjon